Zahrada keyboard_arrow_right Grilování keyboard_arrow_rightZahradní grily a krby na dřevěné uhlí - ..

Obrázek příspěvku: Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí - Naše tipy

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí - Naše tipy

personaccess_time31.březen 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye62 shlédnutí

Připravili jsme pro vás výběr několika tipů pro úspěšné grilování. Rovněž jsme zařadili i odpovědi na nejčastější dotazy týkající se grilů a grilování. Ať už vlastníte gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo o jejich koupi teprve uvažujete, určitě se Vám naše tipy budou hodit.

Přímé grilování ­na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě se griluje přímo nad zdrojem tepla a grilované pokrmy jsou vystaveny přímému žáru z grilu. Při tomto způsobu grilování je potřeba opékaný pokrm v polovině grilovacího času obrátit, aby se propekl i z druhé strany. Přímý způsob grilování je vhodný pro přípravu steaků, hamburgerů, špízů, kotlet apod. Doba grilování by neměla překročit 30 minut, aby pokrm nebyl vysušený, ale měl křupavou kůrčičku a uvnitř byl šťavnatý.

Jak na to - Základem je dostatečné vyhřátí grilu. Brikety nebo dřevěné uhlí nechte rovnoměrně rozložené po grilu a poté shrňte spíše do středu grilu - tím dosáhnete správné cirkulace horkého vzduchu. Teplota grilu by měla být přibližně 290°C. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte ještě 8 - 10 minut zahřát. Steak položte na rošt a grilujte z každé strany minutu, abyse maso „zavřelo" a nevytékala z něj šťáva. Poté steak grilujte ještě 5-6 minut z každé strany, doba záleží na tloušťce masa. Lépe je grilovat nagrilu s víkem. 

Nepřímé grilování na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě grilování se pokrm nachází mimo zdroj tepla. Rozpálené uhlí nebo brikety jsou nahrnuty ke stranám grilu a mezi nimi je miska, do které odkapává šťáva z grilovaného pokrmu. Pokud grilujete na grilu s víkem, zamezí se unikání tepla a pečení bude rovnoměrné ze všech stran i svrchu. Při tomto způsobu pečení lze připravit v podstatě jakýkoli pokrm, který připravujete doma v troubě.

Jak na to - Brikety nebo dřevěné uhlí nechte dostatečně rozpálit a mezitím si můžete připravit zábrany z dalších briket - ke stranám grilu. Když jsou brikety nebo dřevěné uhlí pokryté vrstvou popela (po 15-20 minutách), přemístěte je za zábrany ke stranám grilu. Mezi tyto dvě hromádky dejte hliníkovou misku a nalijte do ní trochu vodu, čímž zabráníte vysychání masa. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte zahřát. Vložte pokrm - nejlépe je takto grilovat celou drůbež nebo třeba vepřovou pečeni - a zaklopte víkem. Grilovaný pokrm pravidelně pomazávejte a kontrolujte. Doba pečení je obdobná jako připečení v troubě.

Podpalování grilu na dřevěné uhlí - K zapálení uhlí nebo briket můžete použít tuhý nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši nebo i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí ale nikdy nepodpalujte benzinem nebo lihem.
Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat až se vsákne a pak zapálit. Grilovat začněte ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří. Při podpalování plynovou kartuší získáte i další výhodu - můžete pohodlně regulovat dobu a intenzitu podpalu.

Teplota na grilování -Nejvyššího žáru dosahuje uhlí, které je řeřavě rudé, ale už z něj nešlehají plameny. Tato teplota je vhodná pro prudké opékání slabých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu pokrmů je však vhodnější příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryté vrstvou popela.

Plameny na grilu -Na roštu byste neměli grilovat příliš mastné pokrmy. K jejich grilování je vhodné použít grilovací misky nebo hliníkové folie. Pokud se však stane, že odkapávající tuk způsobí vzplanutí ohně, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, která plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí svůj žár. Pokud plameny hasíte vodou z láhve, dochází k značnému ochlazování dřevěného uhlí nebo briket.

Uhašení grilu -Rozpálené uhlíky nikdy nehaste vodu. Prudká změna teploty by mohla grilpoškodit a současně vás může popálit velké množství vzniklé páry. Lepší jenechat uhlí dohořet nebo alespoň zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nikdynevyhazujte do plastových nádob.

Dokonalý výsledek grilování - aby vaše grilování končilo vždy chutným pokrmem, za nějž budetes klízet pouze pochvaly, pročtěte si následující jednoduché rady:

vybírejte pouze kvalitní a čerstvé suroviny
před přípravou potravin si vždy myjte ruce, to je zvláště důležité i v průběhu grilování - nikdy nesahejte současně nasyrové maso a pokrmy již určené ke konzumaci
pro syrové maso, grilované maso a ostatní potraviny používejte různé nádobí, nože a další pomůcky
suroviny ke grilování, zvláště naložené maso, nikdy nenechávejte dlouho při pokojové teplotě - do poslední chvíle je uchovávejte v chladu
grilujte pokud možno s nasazeným poklopem grilu, pokrmy budou dříve hotové a budou šťavnatější
grilované plátky masa otáčejte pouze jednou, zabráníte tak zbytečnému vysoušení, maso bude šťavnaté a dobře propečené i uvnitř
doba grilování závisí jednak na teplotě okolí(zimní grilování není stejné jako to letní), ale i na množství pokrmů na grilu(např. plný rošt masa prodlužuje dobu grilování) 
při obracení masa nepoužívejte vidličku, abyste maso zbytečně nepropíchli a nevytékala z něj šťáva - raději zvolte kvalitní grilovací kleště
používáte-li marinádu s medem nebo cukrem, potírejte jí maso až na samém konci grilování - maso bude chutné a křupavé, ale nepřipálí se (cukr a med rychle karamelizuje a díky tomu vzniká černá spálená krusta, která spíše než sladce chutná hořce) 

 

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí

personRedakceremove_red_eye39bookmarkGrilování

Grily na dřevěné uhlíGrily na dřevěné uhlí jsou samozřejmě "starou známou" klasikou zahradního grilování a pro většinu lidí jsou již tradičně spojené s létem, pohodou a romantikou. Posezení s přáteli u grilu, většinou pod širákem, vůně pečících se dobrot a pohled do ..

grilování aneb Hostina pod širým nebem

personRedakceremove_red_eye36bookmarkGrilování

Těšíme se na to celou dlouhou zimua konečně je to tu – slunná odpoledne, a konečně je to tu – slunná odpoledne,vlahé večery v zahradě a k tomu grilo- vlahé večery v zahradě a k tomu grilování!Ten báječný rituál, kdy se rodina či vání! Ten báječný rituál, kdy se rodina ..

Pravidelná údržba grilů

personRedakceremove_red_eye67bookmarkGrilování

Aby vám grily dobře a dlouho sloužily, je potřeba udržovat je v čistotě. Údržba grilů na dřevěné uhlí ani údržba plynových grilů však není žádná věda ani alchymie. Stačí pravidelnost a základní nářadí. Údržba grilů na dřevěné uhlí - Pro údržbu svého grilu na ..

Zahradní krb

personRedakceremove_red_eye19bookmarkZahrada

Venkovní neboli také zahradní krb nám poslouží především v letních měsících, kdy nám zpříjemní posezení s rodinou nebo s přáteli na naší zahrádce. Zatímco vnitřní varianta je určena především k vytvoření příjemného tepla a k jedinečnému vizuálnímu efektu, ..

Zemní plyn

personRedakceremove_red_eye30bookmarkEnergie

Před více než 160 lety se začala psát bohatá historie českého plynárenství. Zpočátku byl odběratelům dodáván svítiplyn vyráběný z uhlí karbonizací, který byl od padesátých let tohoto století postupně nahrazován svítiplynem vyráběným zplynováním uhlí nebo ..

Klasický zahradní gril

personSimona Chvátilováremove_red_eye39languagereceptarprimanapadu.cz

Klasický zahradní gril - Grilování je možno hned několika způsoby. Nejtradičnějším z nich je možnost využití klasického grilu, který funguje na způsobu rožnění na dřevěném uhlí. Grily na dřevěné uhlí jsou v Česku klasikou. Nejčastěji se používají zahradní grily ..

Zahradní grily - na dřevo, na plyn nebo na elektřinu?

personSimona Chvátilováremove_red_eye27languagereceptarprimanapadu.cz

Z trendu narůstajícího prodeje zahradních grilů a surovin potřebných pro grilování je patrné, že obliba tohoto způsobu úpravy pokrmů je stále oblíbenější. A to především v sezónních měsících – červenci a srpnu. V tomto článku vám pomůžeme vybrat nejvhodnější ..

Plastový nábytek

personSimona Chvátilováremove_red_eye42languagereceptarprimanapadu.cz

Plast je bezpochyby fenoménem posledních let. Je všudypřítomný a pronikl už do všech oblastí výroby. Není proto divu, že se nevyhnul ani zahradě a zahradnímu nábytku jako takovému. Plastový zahradní nábytek má mnohé výhody, a proto řady jeho spokojených uživatelů na celém ..

Zahradní krby s udírnou

personRadka Eliáškováremove_red_eye35languagereceptarprimanapadu.cz

Oblíbenými doplňky na zahradách se staly pergoly. A k těm samozřejmě neodmyslitelně patří i zahradní krby s udírnou, díky kterým si můžete vychutnat ty nejlepší domácí specialitky, které si sami připravíte. Pokud si chcete zakoupit krbu u některého z oblíbených prodejců, ..

Kovový nábytek

personSimona Chvátilováremove_red_eye32languagereceptarprimanapadu.cz

Každý z nás kdo má zahradu, samozřejmě si přeje mít hezké posezení. K tomuto záměru si pořídíme zahradní nábytek. Současný trh nabízí velký výběr zahradního nábytku a také z různého materiálu. Materiál na zahradní nábytek může být plastový, kovový, ratanový ..