
Pravidelná údržba grilů
Aby vám grily dobře a dlouho sloužily, je potřeba udržovat je v čistotě. Údržba grilů na dřevěné uhlí ani údržba plynových grilů však není žádná věda ani alchymie. Stačí pravidelnost a základní nářadí.
Údržba grilů na dřevěné uhlí - Pro údržbu svého grilu na dřevěné uhlí potřebujete kovový, nejlépe mosazný, kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji) a houbu nebo hadr na mytí. Nářadí mějte uložené společně třeba v krabici, abyste je měli v případě potřeby po ruce a nemuseli jste pátrat po bytě, dílně či garáži, než na něco vhodného narazíte.
Po každém grilování počkejte, až rošt vychladne, abyste se nespálili a poté očistěte grilovací rošt od zbytků popela, briket a dřevěného uhlí. Na nerezový rošt použijte jemnou drátěnku nebo kartáč a opláchněte jej. V případě většího znečištění použijte čistič grilu. Po umytí nechte rošt oschnout nebo jej utřete do sucha. Z kotle grilu vyberte vyhořelý popel. Pokud zapomenete, může se Vám stát, že do příštího grilování bude kotel plný plesnivého popela. Špinavé víko nebo kotel grilu čistěte z vnější i vnitřní strany, nikdy nepoužívejte ani na připečené části ostré kovové špachtle a jiné předměty, mohli byste poškodit smalt grilu. Kotel grilu ani víko nikdy navoskujte ani nenatírejte.
Údržba plynových grilů - Pro údržbu plynového grilu využijete následující nářadí: mosazný kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji), houbu nebo hadr na mytí, malý ostrý nožík a misky na odkapávající tuk. I v případě grilu na dřevěné uhlí platí, že krabice, v níž veškeré náčiní vždy spolehlivě najdete, je ideálním pomocníkem.
Po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, abyste spálili případné zbytky grilovaných pokrmů. Počkejte na vychladnutí grilu,abyste se nespálili a až poté se pusťte do jeho čistění. Nejprve vyčistěte grilovací rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte rukavice, abyste se nezranili. Pravidelně měňte hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy, aby Vám případný zápach nepokazil dojem z příštího grilování. Odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny na víku grilu i bočních držácích a hořácích. Použijte vodu se saponátem, houbu nebo hadr, případně i čistič grilu. Nepoužívejte ostré předměty, abyste nepoškodili smaltový povrch grilu. Ventilační klapky vyčistěte pečlivě, abyste předešli tvorbě silné vrstvy usazenin, která znesnadňuje jejich ovládání a může znečistit vrchní plášť víka grilu stékající mastnotou či jinými nečistotami. Boční panely grilu a komoru grilu vyčistěte od tukových usazenin, aby neznečisťovaly vnější plášť grilu a aby případný pach neovlivňoval pokrmy při příštím grilování. Nikdy nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky na čistění kamen a sporáků, aby nedošlo k poškození povrchu grilu.
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.