Zahrada keyboard_arrow_right Zahrada keyboard_arrow_rightLykopen v rajčatech

Obrázek příspěvku: Lykopen v rajčatech

Lykopen v rajčatech

personaccess_time23.duben 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye35 shlédnutí

Rajčata jsou velmi oblíbenou a zdravou potravinou. Řadíme je sice k zelenině, ale botanicky se jedná o druh ovoce. Jsou chutná a zdraví prospěšná díky velkému množství cenných látek. Jednou z těchto důležitých látek je lykopen.

 Lykopen ze skupiny karotenoidů zbarvuje rajčata červeně a odpovídá za jejich hlavní zdravotní účinky. Lykopen se projevuje jedinečnými a různorodými účinky, které přitahují pozornost vědců. Někteří z nich se domnívají, že má stejně silný antioxidační účinek jako betakaroten. Lykopen je nejúčinnějším lapačem kyslíkového radikálu, změněné škodlivé molekuly kyslíku, a též volných radikálů. Vědci se soustředili na lykopen od 80. let 20. století, kdy se ve studiích snížilo riziko úmrtí na rakovinu u jedinců konzumujících velké množství rajčat. Tyto pozitivní účinky rajčat potvrdily další studie. Lykopen nepůsobí preventivně jen proti rakovině, ale chrání před poškozením pokožky volnými radikály a samotný nebo v kombinaci zvyšuje v kůži ochranný faktor proti slunci. Konzumací rajčat (vařených nebo zpracovaných) chráníte kůži před poškozením slunečními paprsky. Působí tak jako vnitřní blok proti slunci. Lykopen nepřímo snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace tím, že chrání lutein před oxidací, takže lutein plní svou ochrannou úlohu v makule (žlutá skvrna na sítnici).

Co ještě kromě lykopenu v rajčatech najdeme:

  • Vitamin C
  • Vitamin B6
  • Chrom
  • Draslík
  • Brom
  • Vláknina
  • Niacin
  • Kyselina listová
  • Tiamin
  • Kyselina pantotenová
  • Fytuen a fytofluen
  • Lutein/zeaxantin
  • Alfa a betakaroten

 

Lykopen se nachází jen v několika potravinách a k bohatému zdroji tohoto účinného antioxidantu patří právě rajčata. Dalším zdrojem lykopenu je vodní meloun. Pro vysokou koncentraci poskytuje v přepočtu na gramy více lykopenu než rajčata. Krevní hladina stoupne po konzumaci vodního melounu tak jako po konzumaci rajčat. Stejně účinný je i růžový grapefruit. Vstřebávání lykopenu z melounu a růžového grapefruitu závisí na přítomnosti tuku ve stravě. Rajčata se podávají s olivovým olejem nebo sýrem, zatímco vodní meloun a grapefruit samotný. Proto konzumujte tyto potraviny s malým množstvím tuku, například s ořechy, sýrem nebo avokádem. Zdroj: Superpotraviny, Steven G. Pratt, M. D. a Kathy Matthewsová

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články