
Červen – čas třešní
Třešně se k nám do Evropy dostaly v průběhu prvního století před naším letopočtem. Dovezl ho k nám slavný římský vojevůdce Lucullus po tom, co zvítězil nad pontským králem Mithridatem VI. V dnešní době jsou známky stovky druhů třešní a višní, které se liší barvou i chutí. Některé jsou sladší, jiné lehce nahořklé. Barvy se pohybují od žluté, růžové přes červenou až po sytě rudou až načernalou.
Třešně obsahují téměř 80% vody. Díky tomu je důležité po jejich konzumaci nepít aspoň půl hodiny žádné tekutiny. Pokud se na třešně napijete, spustíte proces kvašení. To má za následek bolesti břicha, křeče a silné zažívací problémy.
Třešně obsahují:
- Vitamin A
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitaminy skupiny B
- Draslík
- Hořčík
- Fosfor
- Vápník
- Zinek
- Železo
- Měď
- Jód
Třešně svým složením zvyšují celkovou obranyschopnost organismu a to zejména díky vitaminu C. Také mají vliv na zdravou pleť, vlasy a nehty. Dokážou prý i vyléčit dnu a snížit hladinu krevního cukru. Už dříve se v dávné Galii užívaly třešně jako kúra pro léčbu revmatických chorob. Vápník v třešních je důležitý pro správnou stavbu kostí a pro zdravé zuby. Třešně obsahují také kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy, aby se správně vyvíjel plod. Kyselina listová je však dobrá také na naši psychiku. V třešních najdeme také antokyany, které chrání cévy a srdce a dokáže zabránit rozvoji rakoviny.
Třešně je důležité konzumovat co nejdříve po utržení, protože nemají dlouhou trvanlivost. Pokud se chcete zbavit červíků, kteří se usadili uvnitř plodu, naplňte misku vodou a vložte třešně dovnitř. Po pár minutách se červi vyplaví nad hladinu. Do vody můžete přidat také trochu octa, který pomůže červi odplavit.
Třešně konzumujte nejlépe čerstvé a syrové – jen tak z nich dostanete maximum cenných látek. Toto ovoce však může také zavařit jako kompot nebo z něj vyrobit chutnou marmeládu či džem. Třešně lze nakládat i do rumu nebo z nich připravit pálenku. Užívají se také jako ozdoba do zmrzlinových pohárů nebo dezertů. Třešně se ale hodí také k masům – zkuste si připravit omáčku z třešní a červeného vína.
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.