Výsledky vyhledávání v sekci Zahrada na dotaz rakytníku

Pěstujeme a sázíme

access_time08.duben 2020personRedakce

Na své zahrádce, pokud nás to baví, můžeme sázet a pěstovat, téměř cokoliv, pokud nás moc neovlivňují vnější faktory, jako například lenost. Když se ale vzchopíme, může to stát za to.Stévia sladkáMnozí z nás nemohou cukr požívat ze zdravotních důvodů a tak přešli na umělá sladidla. Máme ale pro Vás velice zajímavý přírodní typ.Rostlinu,která má 300x větší sladivost než cukr a má prokazatelně léčivé účinky. Rostlina Stevia rebaudiana pochází z Paraguaye, kde je odnepaměti používána jako sladidlo a léčivo indiány kmene Guaráni. Keřík této originální a ojedinělé rostliny dospívá po cca 14 - 17 týdnech, přičemž z jediné dospělé rostliny lze získat cca půl kila sušiny ročně. To je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru! Lze jí pěstovat i u nás...Schii -Take ( Lentinula edodes - Houževnatec jedlý)Shii-take byla pro své léčivé účinky vysoce ceněna a dokonce ji jeden čínský lékař nazval elixírem věčného života. Shii-take je zdrojem proteinů, draslíku a zinku. Obsahuje vitaminy B1 a B2 a vysoké množství vitamínu D. Jednou z těchto účinných prospěšných látek je LENTINAN - glukan. Tato houba velmi významně posiluje imunitu a působí proti infekcím všeho druhu (virové, bakteriální, plísňové i parazitální infekční onemocnění)...Řepík lékařskýŘepík lékařský (Agrimonia eupatoria ) je víceletá rostlina dorůstající do výšky kolem 60 cm. Patří mezi vytrvalé rostliny z čeledi růžovitých. Tato rostlina je rozšířena v Evropě, Asii a v Severní Americe. V prvním roce tvoří velkou přízemní růžici, v dalším vyrůstá mohutná lodyha, která se brzy obsype spoustou žlutých květů vonících po meruňkách. Kvete od června do září, chuť řepíku je mírně nahořklá. Má výrazný antibakteriální, protizánětlivý a hojivý účinek. Řepíku se daří dobře jak v kyselých, tak i zásaditých půdách bohatých na živiny...Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.)Nebo také lidově - Sibiřský ananas, Rakytník úzkolistý, Žlutozob, Mořský plod, Písečný trn. HistorieRakytník byl a je v oblasti Číny, Indie, Řecka a Ruska používán k léčebným účinkům již od pradávna. Vojáci Alexandra Makedonského používali odvar z rakytníku k načerpání sil. V Rusku se traduje rčení, že "po rakytníku mají koně lesklou srst a lidé jasný zrak"...

folder_openPřiřazené štítky

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.)

access_time14.duben 2020personRedakce

Nebo také lidově - Sibiřský ananas, Rakytník úzkolistý, Žlutozob, Mořský plod, Písečný trn. HistorieRakytník byl a je v oblasti Číny, Indie, Řecka a Ruska používán k léčebným účinkům již od pradávna. Vojáci Alexandra Makedonského používali odvar z rakytníku k načerpání sil. V Rusku se traduje rčení, že "po rakytníku mají koně lesklou srst a lidé jasný zrak".Výskyt Jeho domovem je Kavkaz a střední Asie. V současnosti je rozšířen v Evropě i Asii. Roste většinou na lehčích, suchých, písečných půdách pěstuje se již delší dobu i v Čechách. Toleruje větší množství soli, ale nesnáší stín. V centrální Evropě je součástí alpských křovin těsně nad linií stromů. Nesnáší vysokou hladinu podzemní vody a je světlomilný. Snáší mrazy až do minus 22°C, ale poškozují jej holomrazy. V oblastech přirozeného výskytu tvoří rozsáhlé porosty. Poprvé v Čechách byl vysazen v roce 1835 v Královské oboře (Stromovka) v Praze. Více než 90% (1,5 milionů hektarů) světové zásoby řešetláku se nachází v Číně. Rakytník řešetlákový je vytrvalý, dvoudomý, trnitý keř, dorůstající do výšky několika metrů (většinou 0,5 – 6 metrů, maximálně 10 metrů). Dožívá se věku 50 – 70 let. Na kořenech jsou hlízky o velikosti stolních hroznů, které obsahují symbiotické bakterie schopné vázat vzdušný dusík. Větvičky mají trny a jsou hustě obsypány kopinatými listy. Kvete na jaře, koncem dubna, velmi nenápadnými květy. Vysoký počet plodů má charakteristickou oranžovou barvu. Plod je kulovitá nebo vejcovitá peckovice 6-9 mm v průměru. Při pěstování rakytníku je nutné mít jeden samčí keř na tři samičí. U nás je poměrně hojně vysazován v parcích, zahradách a kolem cest. Měl by mít své místo pro své léčivé účinky i na Vaší zahradě. Plody sbíráme v době zrání a rychle sušíme při mírné teplotě. Okrajově se používají i listy a větvičky. Pokud plod zmáčkneme, vylisujeme šťávu, která se rozděluje do tří vrstev. Vrchní vrstva je oranžová pasta, pod ní je vrstva tuků a dole je sedlina a šťáva. Horní dvě vrstvy se využívají do kosmetických přípravků a spodní je vhodná k přípravě sirupu.Účinné látky Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, E, K1 ,F a širokou paletu 15 minerálních látek (mikroelementů jako železo, mangan, bór, hliník a podobně). Vitamínu C obsahuje 114 – 1550 mg na 100 gramů, což je 10 x více než obsahuje citron a 12 x více než pomeranč. Vitamínu E je obsaženo vůbec nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu se vyrovná mrkvi, která je považovaná za jeho nejbohatší zdroj. Obsahuje rovněž vysoký podíl flavonoidů (kvercetin, kaempferol, izokvercetin, rutin). Z dalších látek jsou to potom leukoantokyanidy, katechiny, třísloviny, aminokyseliny, pektin, karotenoidy a velmi účinný olej. Natrpklou chuť plodům dávají sloučeniny fenolového typu, které vykazují značný baktericidní účinek. Olej má vysoký podíl esenciálních nenasycených mastných kyselin (omega 3, 6, 9), betakarotenu a kyselin palmitové, palmitoleové a oleové. Obsah oleje v plodu je až 9,2%.Prokázané účinky Svými účinky je rakytník natolik výjimečný, že o něm lze bez nadsázky hovořit jako o všeléku současnosti. Toto tvrzení je podpořeno výsledky klinických testů z celého světa. Plod rakytníku se doporučuje konzumovat ke zlepšení celkového zdravotního stavu, zvýšení výkonnosti a aktivity. Je mimořádně účinný při hojení žaludeční sliznice a žaludečních vředů, ale i při podpoře trávení. Posiluje imunitní systém a zvyšuje tak odolnost organismu vůči infekci. Snižuje poškození jater při infekční žloutence a stimuluje funkci jater. Napomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zejména LDL cholesterolu (tzv. "škodlivý"), ale naopak podporuje tvorbu HDL cholesterolu (tzv. "hodného a prospěšného"). Zlepšuje stav kardiovaskulárního aparátu, při ateroskleróze a dystrofických procesech v srdci. Zvyšuje elasticitu cév, brání městnaní krve a snižuje koagulaci krve. Hojí sliznici plic a průdušek. Mimořádně účinně tlumí bolesti kloubů, léčí revma a dnu, tlumí záněty a urychluje hojení. Plody rakytníku jsou schopné redukovat množství volných radikálů a tím působí preventivně proti vzniku rakoviny. Je rovněž využíván k hojení zánětu spojivek, poranění očního víčka a dalších. Pro silný regenerační a epitelizační účinek je rakytník používán k hojení ran, na spáleniny, omrzliny, ekzémy a prakticky všechna kožní onemocnění. Olej z rakytníku je velmi účinný na spáleniny vzniklé v důsledku radioaktivního záření (užívání je vysoce efektivní je pro pacienty po radioterapii). Celkově zlepšuje kvalitu pokožky, zvyšuje pružnost, vitalitu, omezuje tvorbu vrásek, hojí drobná poranění bez tvorby jizev. Stimuluje růst tkání při poškození kůže, hojí ekzémy i hemoroidy. Podporuje růst vlasů, léčí ekzémy i jiné kožní problémy. Rakytník je rovněž používán jako hlístopudný lék.Použití• Stimulace odolnosti• Hojí žaludeční sliznici a podporuje trávení (potlačuje růst Helicobacter pylori)• Stimuluje funkci jater• Snižuje hladinu cholesterolu a krevních lipidů• Zlepšuje stav kardiovaskulárního aparátu • Tlumí bolesti kloubů, revma a dnu• Silná antioxidační aktivita (vychytává volné radikály)• Drobná poranění, popáleniny, ekzémy a podobně • Zlepšuje kvalitu pokožkyJedná se o bylinku unikátních vlastností, a proto ji doporučujeme konzumovat denně a v každém věku. Dostatečná doporučená denní dávka jsou 2 ml 10% rakytníkového oleje. Je vhodné dávku rozdělit na 2 a aplikovat 30 minut před jídlem. Ve 2 ml oleje je obsaženo 100% doporučené denní dávky vitamínu E a 62% doporučené denní dávky vitamínu A. Do dnešního dne nebyly prokázány jakékoliv nežádoucí, nebo zdraví ohrožující účinky.Receptury• Rakytníkový olej připravíme macerací rozdrceného plodu v jedlém oleji (slunečnicový, olivový a podobně). Drceného plodu použijeme 50 – 100 gramů na 1 litr. Každý den důkladně protřepeme, po 3 – 4 týdnech přecedíme a skladujeme v tmavé sklenici. Denně užíváme 3 x denně 1 lžičku. Skutečností je ovšem fakt, že takto připravený olej má své limity a nemůže se kvalitou rovnat oleji připravenému kryoskopickou vymrazovací metodou, nebo vakuovou destilací.• Rakytníkový čaj připravíme povařením 2 polévkových lžic plodu rakytníku, který 5 minut povaříme a můžeme podávat. Je třeba si však uvědomit, že varem zlikvidujeme vysoké procento těch nejcennějších látek rakytníku. • Marmeláda se připraví: 500 gramů necháme přes noc nabobtnat v 250 ml vody. Přivedeme k varu a protlačíme sítem. Dosladíme medem, nebo hruškovou šťávou. Uchovávejte v lednici. • Plod rakytníku se používá k přípravě marmelády, džusů, lihovin a celé řady dalších produktů. Natrpklost plodů je odstraněna mrazem (je možné rovněž vložit na jeden den do mrazáku).• Plody rakytníku se doporučují přidávat do krmiva zvířatům. Zlepšíme tak jejich kondici, kvalitu srsti a celkový stav. Byliny s podobnými účinky Rakytník je natolik unikátní, že je velice problematické hledat k němu adekvátní srovnání. Pokud bych však jmenovat alespoň jednu, napadá mě hlíva ústřičná a z ní získávaný beta-glukan.

folder_openPřiřazené štítky