Výsledky vyhledávání v sekci Zahrada na dotaz poruchách trávení

Bylinky a naše Babičky

access_time31.březen 2020personRedakce

Bylinkám, naše babičky říkávaly herbáře zdraví. Ženy narozené před 60 lety a více znaly bylinky tak, jako my dnes ovládáme znalost farmaceutických produktů. V každé rodině visely pytlíky se sušenými bylinkami, které sloužily ke každodennímu vaření čaje, a k náhodným zdravotním potížím. Když si sama vzpomenu na svoji babičku, která prožila velmi těžký život a již od dětství tvrdě pracovala a přitom nikdy vážně nestonala, zato však denně na její plotně voněl čaj z lístků různých bylinek, bude tím nejlepším příkladem, že to funguje.Jak je vidět, bylinky jsou tou nejpřirozenější cestou a prevencí k našemu zdraví. A navíc, jejich získání je velmi snadnou disciplínou. Většina z nich roste všude kolem nás. Pokud nejste sběrač, eventuelně si je kupte a pokud máte zahrádku, můžete si řadu z nich snadno vypěstovat. Během let, jsme na bylinkové kouzlo poněkud pozapomněli. Pojďme si ve zkratce připomenout, co všechno nám mohou bylinky poskytnout a proč bychom na ně neměli zapomínat.Co bylinky umí?Byliny, jako léčivé rostliny bývaly dříve jediným zdrojem účinných léků. Mnohé mají antiseptické účinky a pomáhají jak na rány, tak při běžných nemocech jako je chřipka a angína. Samozřejmě je jejich užití velmi odlišné a odvar na ránu nemůžete použít na pití při léčbě virózy, ale základní složky tvoří stejný základ pro léčbu.Meka bilinného lékařstvíI když se v našich krajích používaly bylinky odnepaměti, hlavní síla léčby se rozvinula kolem 16 století. Tento boom přišel logicky s rozvojem mořeplavectví, kdy se do Evropy dostávaly také znalosti přírodní léčby z Orientu. Nezdatnější země odkud plynuly prastaré recepty, pocházely z Mezopotámie, Egypta, Indie a Číny.Nejznámějším lékařským oborem, který pracuje výhradně s přírodními přípravky a léčí především příčiny je Ajurvéda, která pochází z Indie a dnes patří Ajurvédské kliniky k vyhledávaným po celém světě. U nás mají již od středověku své místo v dějinách bylinné léčby babky kořenářky. Proč se rozhodnout pro bylinky?Každého z nás občas trápí rýma a nachlazení. Nesnesitelná bolest hlavy, střevní potíže, bolesti břicha a kloubů. Na všechny tyto neduhy známe léky, které nám většinou rychle uleví.Ale myslíte si, že jste skutečně vyřešili problém, který vás trápí? Jestli si myslíte, že ne, máte pravdu. Uspěchaná doba a náročný životní styl po nás chce rychlé uzdravení, nejlépe ihned, což analgetika naštěstí umí, ale příčiny neodstraní.Pokud jste v práci, nebo na výletě s dětmi, musíte fungovat a první pomoc v podobě tabletky je přijatelná. Pokud ale saháte do kabelky po ibuprofenu častěji, zastavte se a začněte pátrat po tom, co vaše potíže způsobuje a jak se jich trvale zbavit.Navíc pozor, například Ibuprofen je sice volně dostupný lék, ale jeho dlouhodobé časté užívání poškozuje vaše srdce a při dlouhodobém užívání může mít katastrofální následky. Tato informace není ničím novým, ale přesto to valná většina jeho konzumentů neví, nebo to bere na lehkou váhu.Existuje naprosto dokonalý eBook o bylinkách - ,,Snadná cesta ke zdraví“, který dává přesné komplexní návody jak s bylinkami pracovat, jak vyrábět domácí tinktury, koncentráty které budete mít k dispozici kdekoli, jak vyrobit bylinné krémy a také přehled všech léčivek a bylinek.Komplexnější encyklopedii o bylinkách jsem u nás nenašla a navíc je vše podané tak, aby tomu porozuměl i laik. Zajímavé jsou i bonusy které k němu dostanete, jako: ,,Čištění organismu bylinkami “ a ,,Základy aromaterapie", aneb první krok k duševní pohodě.“ Pro tento článek jsem si z něj mnohé vypůjčila. Vraťme se zpět k bylinkám a řešení jednoduchých neduhů, které často trápí celou vaší rodinu. Chřipka a nachlazeníJakmile zjistíte, že vám není dobře a máte horečku, jděte do postele! Ve chvíli kdy vaším tělem zmítá horečka, znamená to, že vaše tělo zápasí s infekcí. To znamená, že jste již nyní jede váš organizmus na 150% a potřebuje všechnu sílu na boj s infekcí. Pokud si vezmete léky které potlačí příznaky a půjdete zpět do práce, nic jste nevyřešili. Váš organizmus, především srdce si vše ukládá a jednoho dne sečte i s úroky.Raději se držte následujících radDejte tělu maximum tekutin, pokuste se o 3 l tekutiny. V případě nemoci nejde o čistou vodu, ale o obohacenou vodu o léčivé látky.Z bylinek je nejvhodnější: Šalvěj lékařská - Odvar je vhodný na rýmu, kašel, nachlazení, chřipku, angínu, protože dobře uvolní dýchací cestyBez černý - odvar ze sušených květů je močopudný a podporující pocení. Snižuje také horečku, mírní kašel a uvolňuje hlenyHeřmánek lékařský - má protizánětlivé, dezinfekční, mírně uklidňující a regenerační účinky, vhodný pro kloktáníLipový květ - čaj (často ve směsi s bezem černým nebo hluchavkou bílou) se používá při onemocněních dýchacího ústrojí, zejména při nachlazení a při kašli, kde pomáhá uvolňovat hleny.Huchavka bílá - odvar z hluchavky usnadňuje odkašlávání při různých onemocněních horních cest dýchacích, zejména u dětí. Mimoto má příznivý vliv na trávení.Mateřídouška obecná - mateřídouškový čaj je účinný hlavně při onemocněních horních cest dýchacích. Navozuje klid, příjemný spánek, pomáhá při bolestech hlavy.Průduškové onemocněníJitrocel kopinatý - sbírají se listy, a to od května nebo června do konce srpna. V lidovém léčitelství je jitrocel oblíben především jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest. Pro tento účel se připravuje zápar z jedné polévkové lžíce nasušených listů. Růže šípková - čaj z plodů příznivě účinkuje při nachlazení, uvolňuje zahlenění. Také působí jako povzbuzující prostředek v rekonvalescenčním období.Divizna velkokvětá - pro léčebné účely se využívá sušený květ divizny, a to při průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení; léčí kašel a má protizánětlivé účinky.Huchavka bílá - odvar z hluchavky usnadňuje odkašlávání při různých onemocněních horních cest dýchacích, zejména u dětí. Mimoto má příznivý vliv na trávení.Další přírodní pomocníciČesnek – nejznámější přírodní antiseptikum. Můžete konzumovat jen tím, že jej rozkoušete. Můžete jej také zamíchat do směsi cibule a medu pro snazší konzumaci.Zázvor – nastrouhaný a smíchaný s medem pomáhá vykašlávání. Svařený ve vodě jako zázvorový čaj. Karibská verze zázvorového čaje se vaří s na kolečka nakrájeným citronem a pomerančem má obrovskou sílu a účinek.Cibule – První pomoc při chřipce a nachlazení je cibule nakrájená s citronem a medem.Co bylinky a hubnutí?Bylinky, které vyloženě pomohou zhubnout, neexistují. Přesto může pravidelné užívání některých bylinek podpořit hubnutí a to díky svým schopnostem detoxikovat a očišťovat tělo. Díky tomu, že se tělo vyčistí od škodlivých látek, vyčistí se jednotlivé orgány a začnou lépe fungovat.Zrychlí se metabolizmus a tělo bude lépe a rychleji zpracovávat potraviny. Navíc, tělo je zpracuje mnohem efektivněji, takže kromě snížení váhy se budete těšit ze zvýšené vitality, krásnějších vlasů, nehtů a pleti. To už stojí za to, ne? Navíc je to zcela bez námahy a bez práce. Jen čaje a kávu vyměníte za bylinné odvary. 

folder_openPřiřazené štítky

Něco málo o bylinkách

access_time31.březen 2020personRedakce

Mít čerstvé bylinky přímo na zahradě, je snad přáním každé hospodyně či gurmána. Zahradní centra nabízejí celou řadu zajímavých léčivých i aromatických rostlin. Jenom vědět, kterou z nich potřebujete nejvíc. Alespoň něco Vám napoví malý přehled o bylinkách...BAZALKA – OcimumTradiční, velmi aromatická bylinka z čeledi hluchavkovitých. Je to jednoletá rostlina, která se musí každoročně obnovovat. Důležitá léčivá rostlina používaná na podporu trávení, v lidovém léčitelství také při nachlazení.Jako koření má poměrně široké využití při úpravě masa, těstovin i pro vylepšení chutě polévek. Je výborná do lehkých letních salátů i při přípravě pomazánek, mistři kuchaři ji často používají v čerstvém stavu pro prostou dekoraci výsledního vzhledu podávaného jídla. Ideální doba sběru je v období těsně před rozkvětem prvních květů. Dá se uchovat v sušeném, nebo ještě lépe v mraženém stavu. Odborná literatura ji nedoporučuje používat v období těhotěnství.DOBROMYSL – OriganumDobromysl, nebo také oregáno je velmi pozitivní, vytrvalá bylinka. Jak i jméno napovídá, používá se „pro dobrou mysl“. Navozuje stav zklidnění a pohodu. Proto se používá při léčbě některých nemocí nervového původu i ke zklidnění nadměrné pohlavní aktivity. Mnohem častěji se používá při poruchách trávení a na podporu chutě do jídla. Také se využívá do regenerační koupele nebo do masážních krémů. Jako koření se hodí zejména pro úpravu pečeného masa i jako důležitá složka pro výrobu bylinných likérů.HEŘMÁNEK – ChamomillaJe to jednoletá, často sama se rozmnožující rostlinka, která má význam jako zcela mimořádná léčivá bylina, ale využívá se taky v dermatologii a kosmetickém průmyslu. Snad nejdůležitější vlastností heřmánku jsou jeho velmi silné protizánětlivé účinky. Taktéž se používá v případech potíží v trávícím traktu, velmi často i v dětském lékařství jako desinfekční prostředek a do různých mastí a koupelí.JABLEČNÍK - MarrubiumMéně pěstovaná vytrvalá bylinka. Nejčastěji se používá ve formě čaje pro podporu funkce jater, vylepšení zažívaní i pro tvorbu žluče.KORIANDR - CoriandrumTato jednoletá bylinka z čeledi mrkvovitých tvoří natě vysoké 30 –50 cm. Nejcennější části rostliny jsou semínka, respektive celé plody. Jako koření se používá zejména pro úpravu masa a to i rybího. Semínka koriandru bývají součástí do různých směsí využívaných při konzervování zeleninových směsí. V medicíně se koriandr používá pro podporu trávení.LEVANDULE - LavandulaLevandule tvoří drobné, stálezelené keříky, které se pěstují i jako velmi dekorativní, vytrvalé rostliny. Obsahuje velké množství silic, které dávají rostlině charakteristickou, zcela nezaměnitelnou vůni. Levandule má obrovské využití v parfumerii, ale i v lékařství. Má mírně zklidňující účinek, mírně působí jako močopudný prostředek i jako prostředek pro vylepšení zažívání. Taktéž se přidává do zklidňujících a regeneračních koupelí.MAJORÁNKA - MajoranaMajoránka je jednoletá, velmi aromatická bylinka, která se využívá jak v lékařství, tak v kuchyni jako skvělé a nezaměnitelné koření. Tato bylinka podporuje vylučování žluče a tím vylepšuje trávení, taktéž působí proti nadýmání. Proto se i jako koření používá pro dochucení masných a často i mastných jídel, kde spojuje příjemné s užitečným.MÁTA - MenthaZnámá, velmi aromatická vytrvalá rostlina s charakteristickou, mentolovou vůní. Existuje poměrně velké množství druhů a odrůd. Obsahuje zejména aromatické silice, nejznámější z nich je tradiční mentol. Používá se v lékařství pro léčbu nechutenství i na podporu trávení, proti nadýmání i při potížích se žlučníkem. Mentol se také hojně využívá při výrobě masážních i regeneračních mastí a balzámů, také ale v kosmetickém průmyslu pro výrobu ústních vod a zubních past. Mátový čaj je osvěžující a velmi příjemný.MATEŘÍDOUŠKA - ThymusNízká, plazivá, vytrvalá bylinka, která je často pěstovaná v mnoha odrůdách i jako okrasná zahradní rostlinka. Obsahuje velké množství vonných silic, které se tvoří na slunečném stanovišti. Používá se jako léčivo při průjmech, žaludečních poruchách, ale také jako desinfekční prostředek používaný jako formou relaxační koupele. Sušená nať mateřídoušky se používá na plnění polštářků na podporu a zkvalitnění spánku. V lidovém léčitelství se používá i proti nachlazení.MEDUŇKA - MelissaVytrvalá, příjemně aromatická bylina. Je to léčivá rostlina, která se používá zejména ve formě čaje. Tento čaj působí jako uklidňující nápoj i pro vylepšení trávení. Pro zklidnění nervové soustavy i relaxaci se používá ve formě regeneračního koupele. Má vysokou okrasnou hodnotu a používá se i jako koření. Její pomocí se zvyšuje gurmánský požitek u některých zeleninových salátů i omáček. Taktéž se používá jako jedna ze součástí v některých bylinkových likérech.OŽANKA - TeucriumNízká, teplomilná vytrvalá bylinka. Z historického pohledu je už do dávných dob využívána pro léčební účely. Používá se při poruchách trávení, proti křečím i jako močopudný prostředek.PETRŽEL - PetroselinumAromatická, dobře známá kuchyňská bylina. Používá se i jako léčivá rostlina. Kadeřavá forma obsahuje méně aromatických látek než jednoduchá. Využívá se jak nať, tak i kořenová část. Má výrazné močopudné účinky. Nať rozetřená na pokožku krátkodobě působí repelentně proti komárům a obtížnému hmyzu. V kuchyňském použití se používá do polévek, omáček, na těstoviny i k vizuální dekoraci pokrmů.ROUTA - RutaVýrazně aromatická, vytrvalá bylina, která pochází z oblasti Balkánu a Středomoří. Jako koření se používá jenom v minimálních dávkách, neboť je velmi aromatická. Už několik století se pěstuje jako významná léčivá rostlina. V menších dávkách působí uklidňujíce, ve větších množstvích může působit nepříjemně. Používá se pro zmírnění problému se žlučníkem i při bolestivé menstruaci. Nedoporučuje se užívat v těhotenství.ROZMARÝNA – RosmarinusVelmi dekorativní polokeř s výrazně aromatickými listy. Pochází ze Středomoří a v naších klimatických podmínkách je citlivý na zimu. Jako léčivá rostlina se používá pro podporu trávení a formou koupele na podporu vylepšení krevního oběhu. Rozmarýnová koupel působí relaxačně a způsobuje nechuť k spánku. Má značné využití v parfumerii a kosmetice. Zejména v jihoevropské kuchyni je to významné koření používané při úpravě masa a omáček.SATUREJKA - SaturejaBohatý rod vytrvalých i jednoletých bylin, které jsou často pěstované jako dekorativní rostliny. Některé druhy vykazují léčivé účinky při léčbě nechutenství, nebo při poruchách trávení. Důležitější je jako koření, používá se k dochucení masa a ještě častěji při pečení ryb.ŠALVĚJ - SalviaAromatický polokeř, na zahradách často pěstovaný i v okrasných odrůdách. Je to jedna nejdůležitějších léčivých rostlin. Působí výborně proti zánětům i na desinfekci, je to skvělá rostlina proti zánětům v ústní dutině, potlačuje problémy spojené s nachlazením. Výtěžky ze šalvěje se používají v kosmetickém průmyslu i v parfumerii. Jako koření nebo léčivá rostlina se hodí jenom některé druhy tohoto velmi bohatého rodu. 

folder_openPřiřazené štítky

Heřmánek lékařský (Matricaria chamomilla)

access_time14.duben 2020personRedakce

Lidově zvaný též kamilky, marunka, harmaníček, rumánek. Je pravděpodobně nejznámější ze všech léčivek. Roste především v teplejších oblastech na polích, podél cest a na rumištích. Sbírá se květ, doba sběru květen - říjen. Vedle celé řady obsažených látek je nejdůležitější éterický olej složený především z chamazulenu a alfa-bisabololu.Použití: Heřmánek má výrazné protizánětlivé účinky, dezinfekční účinky, uvolňuje křeče, působí proti nadýmání, podporuje pocení, má i mírně uklidňující, adstringentní a žlučotvorné účinky. Heřmánek je prostředkem k léčení nemocí kůže a sliznic, zejména zánětů. Z tohoto důvodu se často přidává do mastí s hojivými účinky, do pleťových prostředků, olejových lázní a mýdel. Užívá se zejména při onemocnění zažívací soustavy, při žaludečních a střevních potížích, při zánětech močových cest a průjmech, často při nachlazení. Zevně se používá k obkladům a koupelím na rány, spáleniny a zánětlivé onemocnění (např. záněty dutiny ústní, dásní) a k výplachům. Vnitřně se uplatňuje hlavně proti nadýmání a žaludečních poruchách. Heřmánek je nenahraditelná léčivka v dětském lékařství, kterou lze ordinovat v léčbě trávicích poruch i kojencům.Dávkování:vnitřně - 1 kávová lžička na šálek nálevu, pije se několikrát denně; zevně - 3 polévkové lžíce na 5l nálevu k výplachům a ke koupelím.Upozornění: u lidí alergických na složnokvěté rostliny může heřmánek vyvolat alergické reakce.Další léčivka,kterou by jste ve své lékárně měli mít k dispozici.

folder_openPřiřazené štítky

Meduňka lékařská (Melissa officinalis L.)

access_time14.duben 2020personRedakce

Lidově také zvaná melisa, včelanka, včelník, matečník, lemonika, planá máta. Pochází z východního Středozemí, ale odpradávna se pěstovala jako léčivá a medonosná rostlina.Nejlépe se jí daří v dobře obdělávaných, hlubokých výživných půdách. Vyžaduje slunnou polohu a dává přednost sušším stanovištím. U nás se pěstuje v polních kulturách. Lze ji rozeznat od ostatních hluchavkovitých podle výrazné citronové vůně. Sbírá se list a nať bohatě olistěná, doba sběru červen - srpen.Použití: Užívá se buď samotná nebo v čajových směsích ve formě nálevu nebo lihového extraktu. Doporučuje se hlavně jako prostředek uklidňující, zejména při poruchách nervového původu, nespavosti a bušení srdce, dále při poruchách zažívání a při žaludečních nevolnostech. Zvyšuje a podporuje tvorbu žluče a zabraňuje nadýmání. Příznivý účinek má i při chorobách z nachlazení a chřipkových stavech. V lidovém léčitelství byla doporučována ke koupelím při revmatismu a ke kloktání. Z lihových výtažků se vyrábějí prostředky proti bolestem hlavy a nervovým stavům. Má uplatnění v kosmetice i parfumerii. Proslula jako přísada do likérů v tzv. karmelitském lihu či karmelitských kapkách, jež jsou užívány dodnes.Dávkování: 1 kávová až polévková lžíce na šálek nálevu, pijí se 2 - 3 šálky denně. Doplňte si jí do své lékarny a bude Vám při obtížích velmi dobře sloužit.

folder_openPřiřazené štítky

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.)

access_time14.duben 2020personRedakce

Nebo také lidově - Sibiřský ananas, Rakytník úzkolistý, Žlutozob, Mořský plod, Písečný trn. HistorieRakytník byl a je v oblasti Číny, Indie, Řecka a Ruska používán k léčebným účinkům již od pradávna. Vojáci Alexandra Makedonského používali odvar z rakytníku k načerpání sil. V Rusku se traduje rčení, že "po rakytníku mají koně lesklou srst a lidé jasný zrak".Výskyt Jeho domovem je Kavkaz a střední Asie. V současnosti je rozšířen v Evropě i Asii. Roste většinou na lehčích, suchých, písečných půdách pěstuje se již delší dobu i v Čechách. Toleruje větší množství soli, ale nesnáší stín. V centrální Evropě je součástí alpských křovin těsně nad linií stromů. Nesnáší vysokou hladinu podzemní vody a je světlomilný. Snáší mrazy až do minus 22°C, ale poškozují jej holomrazy. V oblastech přirozeného výskytu tvoří rozsáhlé porosty. Poprvé v Čechách byl vysazen v roce 1835 v Královské oboře (Stromovka) v Praze. Více než 90% (1,5 milionů hektarů) světové zásoby řešetláku se nachází v Číně. Rakytník řešetlákový je vytrvalý, dvoudomý, trnitý keř, dorůstající do výšky několika metrů (většinou 0,5 – 6 metrů, maximálně 10 metrů). Dožívá se věku 50 – 70 let. Na kořenech jsou hlízky o velikosti stolních hroznů, které obsahují symbiotické bakterie schopné vázat vzdušný dusík. Větvičky mají trny a jsou hustě obsypány kopinatými listy. Kvete na jaře, koncem dubna, velmi nenápadnými květy. Vysoký počet plodů má charakteristickou oranžovou barvu. Plod je kulovitá nebo vejcovitá peckovice 6-9 mm v průměru. Při pěstování rakytníku je nutné mít jeden samčí keř na tři samičí. U nás je poměrně hojně vysazován v parcích, zahradách a kolem cest. Měl by mít své místo pro své léčivé účinky i na Vaší zahradě. Plody sbíráme v době zrání a rychle sušíme při mírné teplotě. Okrajově se používají i listy a větvičky. Pokud plod zmáčkneme, vylisujeme šťávu, která se rozděluje do tří vrstev. Vrchní vrstva je oranžová pasta, pod ní je vrstva tuků a dole je sedlina a šťáva. Horní dvě vrstvy se využívají do kosmetických přípravků a spodní je vhodná k přípravě sirupu.Účinné látky Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, E, K1 ,F a širokou paletu 15 minerálních látek (mikroelementů jako železo, mangan, bór, hliník a podobně). Vitamínu C obsahuje 114 – 1550 mg na 100 gramů, což je 10 x více než obsahuje citron a 12 x více než pomeranč. Vitamínu E je obsaženo vůbec nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu se vyrovná mrkvi, která je považovaná za jeho nejbohatší zdroj. Obsahuje rovněž vysoký podíl flavonoidů (kvercetin, kaempferol, izokvercetin, rutin). Z dalších látek jsou to potom leukoantokyanidy, katechiny, třísloviny, aminokyseliny, pektin, karotenoidy a velmi účinný olej. Natrpklou chuť plodům dávají sloučeniny fenolového typu, které vykazují značný baktericidní účinek. Olej má vysoký podíl esenciálních nenasycených mastných kyselin (omega 3, 6, 9), betakarotenu a kyselin palmitové, palmitoleové a oleové. Obsah oleje v plodu je až 9,2%.Prokázané účinky Svými účinky je rakytník natolik výjimečný, že o něm lze bez nadsázky hovořit jako o všeléku současnosti. Toto tvrzení je podpořeno výsledky klinických testů z celého světa. Plod rakytníku se doporučuje konzumovat ke zlepšení celkového zdravotního stavu, zvýšení výkonnosti a aktivity. Je mimořádně účinný při hojení žaludeční sliznice a žaludečních vředů, ale i při podpoře trávení. Posiluje imunitní systém a zvyšuje tak odolnost organismu vůči infekci. Snižuje poškození jater při infekční žloutence a stimuluje funkci jater. Napomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zejména LDL cholesterolu (tzv. "škodlivý"), ale naopak podporuje tvorbu HDL cholesterolu (tzv. "hodného a prospěšného"). Zlepšuje stav kardiovaskulárního aparátu, při ateroskleróze a dystrofických procesech v srdci. Zvyšuje elasticitu cév, brání městnaní krve a snižuje koagulaci krve. Hojí sliznici plic a průdušek. Mimořádně účinně tlumí bolesti kloubů, léčí revma a dnu, tlumí záněty a urychluje hojení. Plody rakytníku jsou schopné redukovat množství volných radikálů a tím působí preventivně proti vzniku rakoviny. Je rovněž využíván k hojení zánětu spojivek, poranění očního víčka a dalších. Pro silný regenerační a epitelizační účinek je rakytník používán k hojení ran, na spáleniny, omrzliny, ekzémy a prakticky všechna kožní onemocnění. Olej z rakytníku je velmi účinný na spáleniny vzniklé v důsledku radioaktivního záření (užívání je vysoce efektivní je pro pacienty po radioterapii). Celkově zlepšuje kvalitu pokožky, zvyšuje pružnost, vitalitu, omezuje tvorbu vrásek, hojí drobná poranění bez tvorby jizev. Stimuluje růst tkání při poškození kůže, hojí ekzémy i hemoroidy. Podporuje růst vlasů, léčí ekzémy i jiné kožní problémy. Rakytník je rovněž používán jako hlístopudný lék.Použití• Stimulace odolnosti• Hojí žaludeční sliznici a podporuje trávení (potlačuje růst Helicobacter pylori)• Stimuluje funkci jater• Snižuje hladinu cholesterolu a krevních lipidů• Zlepšuje stav kardiovaskulárního aparátu • Tlumí bolesti kloubů, revma a dnu• Silná antioxidační aktivita (vychytává volné radikály)• Drobná poranění, popáleniny, ekzémy a podobně • Zlepšuje kvalitu pokožkyJedná se o bylinku unikátních vlastností, a proto ji doporučujeme konzumovat denně a v každém věku. Dostatečná doporučená denní dávka jsou 2 ml 10% rakytníkového oleje. Je vhodné dávku rozdělit na 2 a aplikovat 30 minut před jídlem. Ve 2 ml oleje je obsaženo 100% doporučené denní dávky vitamínu E a 62% doporučené denní dávky vitamínu A. Do dnešního dne nebyly prokázány jakékoliv nežádoucí, nebo zdraví ohrožující účinky.Receptury• Rakytníkový olej připravíme macerací rozdrceného plodu v jedlém oleji (slunečnicový, olivový a podobně). Drceného plodu použijeme 50 – 100 gramů na 1 litr. Každý den důkladně protřepeme, po 3 – 4 týdnech přecedíme a skladujeme v tmavé sklenici. Denně užíváme 3 x denně 1 lžičku. Skutečností je ovšem fakt, že takto připravený olej má své limity a nemůže se kvalitou rovnat oleji připravenému kryoskopickou vymrazovací metodou, nebo vakuovou destilací.• Rakytníkový čaj připravíme povařením 2 polévkových lžic plodu rakytníku, který 5 minut povaříme a můžeme podávat. Je třeba si však uvědomit, že varem zlikvidujeme vysoké procento těch nejcennějších látek rakytníku. • Marmeláda se připraví: 500 gramů necháme přes noc nabobtnat v 250 ml vody. Přivedeme k varu a protlačíme sítem. Dosladíme medem, nebo hruškovou šťávou. Uchovávejte v lednici. • Plod rakytníku se používá k přípravě marmelády, džusů, lihovin a celé řady dalších produktů. Natrpklost plodů je odstraněna mrazem (je možné rovněž vložit na jeden den do mrazáku).• Plody rakytníku se doporučují přidávat do krmiva zvířatům. Zlepšíme tak jejich kondici, kvalitu srsti a celkový stav. Byliny s podobnými účinky Rakytník je natolik unikátní, že je velice problematické hledat k němu adekvátní srovnání. Pokud bych však jmenovat alespoň jednu, napadá mě hlíva ústřičná a z ní získávaný beta-glukan.

folder_openPřiřazené štítky

Řepík lékařský

access_time14.duben 2020personRedakce

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria ) je víceletá rostlina dorůstající do výšky kolem 60 cm. Patří mezi vytrvalé rostliny z čeledi růžovitých. Tato rostlina je rozšířena v Evropě, Asii a v Severní Americe.V prvním roce tvoří velkou přízemní růžici, v dalším vyrůstá mohutná lodyha, která se brzy obsype spoustou žlutých květů vonících po meruňkách. Kvete od června do září, chuť řepíku je mírně nahořklá. Má výrazný antibakteriální, protizánětlivý a hojivý účinek. Řepíku se daří dobře jak v kyselých, tak i zásaditých půdách bohatých na živiny. Snáší dobře sucho a upřednostňuje teplá a slunná stanoviště. Sbírá se v době květu, a to celá rostlina. Řepík má svíravý a stahující účinek, pro který se droga nejčastěji používá při katarech žaludku a střev spojených s průjmy, napomáhá při dezinfekci. Obsahuje zdraví prospěšné látky - silice a třísloviny. Z řepíku se připravují čaje (čajové směsi), ale i masti a krémy. Řepík se používá samotný v nálevu nebo čajových směsích, a to k pití, kloktání (zánět dásní a ústní dutiny), výplachům (ústní i nosní dutiny), ale i k obkladům (hemoroidy, bércové vředy, kožní vyrážky) nebo koupelím při léčbě hnisavých vyrážek a nehojících se ran.Léčivé účinky řepíku se využívají při: • katarech žaludku a střev a podpoře jejich činnosti• podpoře správného zažívání• žlučníkových a jaterních poruchách• krvácení v trávicím ústrojí z drobných cévek• průjmech• ledvinových a žlučníkových kamenech• nedostatečnosti močového měchýře• vysokém krevním tlaku• hemoroidech• očních potížích• rýmě • angíně• zánětech horních cest dýchacích• problémech s průduškami a bronchitidě• zánětech ústní a nosové dutiny• bércových vředech• bolestech kloubů a revmatických obtížích• obnově podrážděné pleti• poruchách spánku spojených s nervozitou a depresemi • kožních vyrážkách a léčbě špatně se hojících ran• problémech s křečovými žilamiPři vnitřním užití pijeme nálev.Na šálek přelijeme 1 kávovou lžičku sušeného řepíku vroucí vodou. Necháme vyluhovat 10 – 15 minut, pijeme 2 – 4 krát denně po jednom šálku takto připraveného nálevu. Nálev není vhodný pro těhotné ženy ani pro častější používání, zvláště v kombinaci s alkoholem !!! Ke kloktání, při zánětech sliznice ústní dutiny a nosohltanu, se používá vlažný čajový nálev.V případě zevního použití připravíme odvar z 2 - 3 polévkových lžic sušeného řepíku na 100 ml studené vody. Necháme několik minut povařit. Přikládáme několikrát denně jako obklad na postižené místo nebo používáme ke koupelím. V kuchyni se zelená nať řepíku výborně hodí ke kořenění pečeného masa.Rozhodně je to jedna z léčivek ,která by neměla chybět ve Vaší chalupářské lékárně.

folder_openPřiřazené štítky