Výsledky vyhledávání v sekci Zahrada na dotaz kosmetickém průmyslu

Něco málo o bylinkách

access_time31.březen 2020personRedakce

Mít čerstvé bylinky přímo na zahradě, je snad přáním každé hospodyně či gurmána. Zahradní centra nabízejí celou řadu zajímavých léčivých i aromatických rostlin. Jenom vědět, kterou z nich potřebujete nejvíc. Alespoň něco Vám napoví malý přehled o bylinkách...BAZALKA – OcimumTradiční, velmi aromatická bylinka z čeledi hluchavkovitých. Je to jednoletá rostlina, která se musí každoročně obnovovat. Důležitá léčivá rostlina používaná na podporu trávení, v lidovém léčitelství také při nachlazení.Jako koření má poměrně široké využití při úpravě masa, těstovin i pro vylepšení chutě polévek. Je výborná do lehkých letních salátů i při přípravě pomazánek, mistři kuchaři ji často používají v čerstvém stavu pro prostou dekoraci výsledního vzhledu podávaného jídla. Ideální doba sběru je v období těsně před rozkvětem prvních květů. Dá se uchovat v sušeném, nebo ještě lépe v mraženém stavu. Odborná literatura ji nedoporučuje používat v období těhotěnství.DOBROMYSL – OriganumDobromysl, nebo také oregáno je velmi pozitivní, vytrvalá bylinka. Jak i jméno napovídá, používá se „pro dobrou mysl“. Navozuje stav zklidnění a pohodu. Proto se používá při léčbě některých nemocí nervového původu i ke zklidnění nadměrné pohlavní aktivity. Mnohem častěji se používá při poruchách trávení a na podporu chutě do jídla. Také se využívá do regenerační koupele nebo do masážních krémů. Jako koření se hodí zejména pro úpravu pečeného masa i jako důležitá složka pro výrobu bylinných likérů.HEŘMÁNEK – ChamomillaJe to jednoletá, často sama se rozmnožující rostlinka, která má význam jako zcela mimořádná léčivá bylina, ale využívá se taky v dermatologii a kosmetickém průmyslu. Snad nejdůležitější vlastností heřmánku jsou jeho velmi silné protizánětlivé účinky. Taktéž se používá v případech potíží v trávícím traktu, velmi často i v dětském lékařství jako desinfekční prostředek a do různých mastí a koupelí.JABLEČNÍK - MarrubiumMéně pěstovaná vytrvalá bylinka. Nejčastěji se používá ve formě čaje pro podporu funkce jater, vylepšení zažívaní i pro tvorbu žluče.KORIANDR - CoriandrumTato jednoletá bylinka z čeledi mrkvovitých tvoří natě vysoké 30 –50 cm. Nejcennější části rostliny jsou semínka, respektive celé plody. Jako koření se používá zejména pro úpravu masa a to i rybího. Semínka koriandru bývají součástí do různých směsí využívaných při konzervování zeleninových směsí. V medicíně se koriandr používá pro podporu trávení.LEVANDULE - LavandulaLevandule tvoří drobné, stálezelené keříky, které se pěstují i jako velmi dekorativní, vytrvalé rostliny. Obsahuje velké množství silic, které dávají rostlině charakteristickou, zcela nezaměnitelnou vůni. Levandule má obrovské využití v parfumerii, ale i v lékařství. Má mírně zklidňující účinek, mírně působí jako močopudný prostředek i jako prostředek pro vylepšení zažívání. Taktéž se přidává do zklidňujících a regeneračních koupelí.MAJORÁNKA - MajoranaMajoránka je jednoletá, velmi aromatická bylinka, která se využívá jak v lékařství, tak v kuchyni jako skvělé a nezaměnitelné koření. Tato bylinka podporuje vylučování žluče a tím vylepšuje trávení, taktéž působí proti nadýmání. Proto se i jako koření používá pro dochucení masných a často i mastných jídel, kde spojuje příjemné s užitečným.MÁTA - MenthaZnámá, velmi aromatická vytrvalá rostlina s charakteristickou, mentolovou vůní. Existuje poměrně velké množství druhů a odrůd. Obsahuje zejména aromatické silice, nejznámější z nich je tradiční mentol. Používá se v lékařství pro léčbu nechutenství i na podporu trávení, proti nadýmání i při potížích se žlučníkem. Mentol se také hojně využívá při výrobě masážních i regeneračních mastí a balzámů, také ale v kosmetickém průmyslu pro výrobu ústních vod a zubních past. Mátový čaj je osvěžující a velmi příjemný.MATEŘÍDOUŠKA - ThymusNízká, plazivá, vytrvalá bylinka, která je často pěstovaná v mnoha odrůdách i jako okrasná zahradní rostlinka. Obsahuje velké množství vonných silic, které se tvoří na slunečném stanovišti. Používá se jako léčivo při průjmech, žaludečních poruchách, ale také jako desinfekční prostředek používaný jako formou relaxační koupele. Sušená nať mateřídoušky se používá na plnění polštářků na podporu a zkvalitnění spánku. V lidovém léčitelství se používá i proti nachlazení.MEDUŇKA - MelissaVytrvalá, příjemně aromatická bylina. Je to léčivá rostlina, která se používá zejména ve formě čaje. Tento čaj působí jako uklidňující nápoj i pro vylepšení trávení. Pro zklidnění nervové soustavy i relaxaci se používá ve formě regeneračního koupele. Má vysokou okrasnou hodnotu a používá se i jako koření. Její pomocí se zvyšuje gurmánský požitek u některých zeleninových salátů i omáček. Taktéž se používá jako jedna ze součástí v některých bylinkových likérech.OŽANKA - TeucriumNízká, teplomilná vytrvalá bylinka. Z historického pohledu je už do dávných dob využívána pro léčební účely. Používá se při poruchách trávení, proti křečím i jako močopudný prostředek.PETRŽEL - PetroselinumAromatická, dobře známá kuchyňská bylina. Používá se i jako léčivá rostlina. Kadeřavá forma obsahuje méně aromatických látek než jednoduchá. Využívá se jak nať, tak i kořenová část. Má výrazné močopudné účinky. Nať rozetřená na pokožku krátkodobě působí repelentně proti komárům a obtížnému hmyzu. V kuchyňském použití se používá do polévek, omáček, na těstoviny i k vizuální dekoraci pokrmů.ROUTA - RutaVýrazně aromatická, vytrvalá bylina, která pochází z oblasti Balkánu a Středomoří. Jako koření se používá jenom v minimálních dávkách, neboť je velmi aromatická. Už několik století se pěstuje jako významná léčivá rostlina. V menších dávkách působí uklidňujíce, ve větších množstvích může působit nepříjemně. Používá se pro zmírnění problému se žlučníkem i při bolestivé menstruaci. Nedoporučuje se užívat v těhotenství.ROZMARÝNA – RosmarinusVelmi dekorativní polokeř s výrazně aromatickými listy. Pochází ze Středomoří a v naších klimatických podmínkách je citlivý na zimu. Jako léčivá rostlina se používá pro podporu trávení a formou koupele na podporu vylepšení krevního oběhu. Rozmarýnová koupel působí relaxačně a způsobuje nechuť k spánku. Má značné využití v parfumerii a kosmetice. Zejména v jihoevropské kuchyni je to významné koření používané při úpravě masa a omáček.SATUREJKA - SaturejaBohatý rod vytrvalých i jednoletých bylin, které jsou často pěstované jako dekorativní rostliny. Některé druhy vykazují léčivé účinky při léčbě nechutenství, nebo při poruchách trávení. Důležitější je jako koření, používá se k dochucení masa a ještě častěji při pečení ryb.ŠALVĚJ - SalviaAromatický polokeř, na zahradách často pěstovaný i v okrasných odrůdách. Je to jedna nejdůležitějších léčivých rostlin. Působí výborně proti zánětům i na desinfekci, je to skvělá rostlina proti zánětům v ústní dutině, potlačuje problémy spojené s nachlazením. Výtěžky ze šalvěje se používají v kosmetickém průmyslu i v parfumerii. Jako koření nebo léčivá rostlina se hodí jenom některé druhy tohoto velmi bohatého rodu. 

folder_openPřiřazené štítky

Koření v kuchyni - Badyán

access_time15.květen 2020personRedakce

Badyán je zajímavým, v naší kuchyni nepříliš používaným kořením, nazývaným také hvězdicový anýz nebo čínský anýz. Prvenství patří ČíněBadyán byl používán a pěstován v Číně již před 3000 lety. Poměrně brzy se s ním seznámili Rusové. Do západní Evropy se dostal údajně prostřednictvím Sira Thomase Cavendishe, který jej dovezl z Filipín. Středoevropská kuchyně badyán poznala až v 18. století. Badyáník pravýJméno badyán je zřejmě arabského původu. Strom, na kterém koření roste, se botanicky nazývá badyáník pravý. Jedná se o blízkého příbuzného okrasných magnólií. Badyáník je stále zelený strom, který pochází z jižní Číny, kde je doposud nejvíce rozšířen. Hojně je vysazován také v Japonsku a na Filipínách, ale i jinde v tropech. Plantáže badyáníkuPředpěstované sazenice stromů se vysazují do plantáží, ale i jako aleje podél cest. Badyáník se dožívá poměrně vysokého věku. Stoleté stromy nejsou výjimkou. Vyzrálá plodenství se otrhávají ručně nebo se otloukají bambusovými tyčemi. Jsou to sušená souplodí sestavená z jednosemenných měchýřků s lesklými hladkými semeny. Po uzrání měchýřky zhnědnou, zdřevnatí a srůstají spolu po šesti i více a vytváří tak hvězdicovitá plodenství. Vůně po anýzuVůní připomíná badyán anýz. Chuť je příjemně kořenně nasládlá a jemnější než u anýzu. Badyán obsahuje anýzovou silici, která má účinnou látku anethol a získaná z badyánu je cennější než z anýzu. Používá se v průmyslu, k výrobě likérů i k výrobě parfémů. Badyán má také široké uplatnění jako koření v kuchyni. Oblíben je především v Asii. U nás se používá spíše jako přísada do pečiva, kompotů a povidel. V léčitelství se využívá jako přísada léčivých čajů a sirupů. Recept na závěr: Hovězí plátky s badyánem250 g hovězího zadního, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce oleje, 4 cípky badyánu, škrobová moučka, ½ lžičky glutasolu, případně sůl. Maso nakrájené na kostky se osolí, smíchá se sójovou omáčkou a vínem a na rozpáleném oleji zlehka osmaží. Pak se přidá badyán, zalije se to vodou a vaří odkryté, dokud maso nezměkne. Na závěr se směs zahustí škrobovou moučkou rozmíchanou ve studené vodě, přidá se glutasol a podle chuti dosolí.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Domov a bydlení na dotaz kosmetickém průmyslu

Složky cementu a jejich označení

access_time28.duben 2020personRedakce

Granulovaná vysokopecní struska vzniká rychlým ochlazením struskové taveniny během tavení železa ve vysokých pecích.PUCOLÁN (Q,P) Cement CEM I 42,5 R – portlandský cement, třída pevnosti 42,5 s vysokou počáteční pevnostíCEM II/A-D 42,5 – portlandský cement s křemičitým úletem. pevnostní třída 42,5 s normální počáteční pevností.PORTLANDSKÝ CEMENT (I)Portlandský cement je vyráběn mletím křemičitého slinku , sádrovce a regulátoru tuhnutí. Portlandské cementy jsou vhodné k výrobě betonových, železobetonových konstrukcí a betonového zboží. Vyrábí se v pevnostních třídách 42,5 a 52,5. počátek tuhnutí nastává nejdříve za 45 minut a konec tuhnutí do 12 hodin od smíchání cementu s vedou, Není vhodný pro zvlášť masivní konstrukce a do agresivního prostředí a hodí se do teploty +5o C.PORTLANDSKÝ STRUSKOVÝ CEMENT IIJe vyráběn za současného křemičitanového slinku, sádrovce a vysokopecní strusky. Čím více strusky cement obsahuje, tím odolnější je proti agresivním vodám a současně vyvíjí méně hydratačního tepla. Tyto cementy vyžadují častější vlhčení v období tvrdnutí.Portlandský struskový cement se vyrábí v pevnostních třídách 32,5 a 42,5, Počátek tuhnutí nastává po 1 hodině a konec po 12 hodinách od smísení vody a cementu. PORTLANDSKÝ CEMENT S KŘEMIČITÝM ÚLETEM IIPCSKÚ je vyráběn mletím portlandského slinku, sádrovce a silikátovým úletem. Vyrábí se v pevnostní třídě 42,5. Silikátová složka v cementu způsobuje jeho vyšší pevnost v tahu.PORTLANDSKÝ PUCOLÁNOVÝ CEMENT IIPPC je vyráběn mletím křemičitého slinku, sádrovce a pucolánu. PPC se vyrábí v pevnostní třídě 32,5 a obsah pucolánu způsobuje větší plasticitu a větší odolnost proti uhličitanovým vodám.PORTLANDSKÝ POPÍLKOVÝ CEMENT IIPPC je vyráběn mletím křemičitého slinku, sádrovce a křemičitým nebo vápenatým popílkem. Betonová směs je plastičtější a napomáhá k vodotěsnosti konstrukcí. Vyrábí se v pevnostních třídách 32,5 a 42,5. PORTLANDSKÝ CEMENT S KALCINOVANOU BŘIDLICÍ IIPCSKS je vyráběn mletím portlandského slinku se sádrovcem a kalcinovanou břidlicí. Vyrábí se v pevnostní třídě 42,5, je odolná proti chemickým vlivům.PORTLANDSKÝ CEMENT S VÁPENCEM IIPCSV je vyráběn mletím portlandského slinku se sádrovcem a vápencem. Vyrábí se v pevnostní třídě 32,5 a je vhodný k užití v potravinářském průmyslu díky své odolnosti proti plísním.PORTLANDSKÝ SMĚSNÝ CEMENT IIPSC je vyráběn mletím portlandského slinku, sádrovce, regulátoru tuhnutí, vysokopecní strusky a silikátového úletu. Je vyráběn v pevnostní třídě 32,5 a užívá se pro běžné betonážní konstrukce.VYSOKOPECNÍ CEMENT IIIVC je vyráběn mletím portlandského cementu, sádrovce a vysokopecní strusky. Vyrábí se v pevnostní třídě 32,5 a je často užíván k betonování konstrukcí v mrně agresivním prostředí.PUCOLÁNOVÝ CEMENTPC je vyráběn mletím portlandského slinku se sádrovcem, pucolánem a silikátovým úletem, po případě křemičitým popílkem. Je vhodný do míst se sletinnou vodou.SMĚSNÝ CEMENT VSC je vyráběn mletím portlandského slinku, sádrovce, vysokopecní strusky a křemičitým popílkem. Vyrábí se v pevnostní třídě 22,5 a užívá se hlavně jako cementové potěry.

folder_openPřiřazené štítky