Výsledky vyhledávání v sekci Zahrada na dotaz grilování

grilování aneb Hostina pod širým nebem

access_time31.březen 2020personRedakce

Těšíme se na to celou dlouhou zimua konečně je to tu – slunná odpoledne, a konečně je to tu – slunná odpoledne,vlahé večery v zahradě a k tomu grilo- vlahé večery v zahradě a k tomu grilování!Ten báječný rituál, kdy se rodina či vání! Ten báječný rituál, kdy se rodina čipřátelé sesednou kolem ohniště a užívají přátelé sesednou kolem ohniště a užívajísi příjemné atmosféry i dobrého si příjemné atmosféry i dobrého jídla… Grilování masa v praxi Abychom při grilování nebyli zklamáni a neudělali si ostudu před přáteli, je třeba se řídit některými osvědčenými radami. VÝBĚR MASA Ke grilování lze použít prakticky všechny druhy masa, drůbež, zvěřinu, ryby nebo mořské živočichy. Základem úspěchu grilování je již na samém počátku správná volba suroviny – masa, která určuje další přípravu a postup při grilování. Různé druhy masa vyžadují vždy odlišný postup. Vrcholem kulinářského umění je pak správná příprava a úprava steaků. HOVĚZÍ – ideální je takové, které má jemná vlákna a v mase vyvážený podíl tuku, který je nositelem chuti. Toto kritérium splňují nejdražší části hovězího – od pravé svíčkové, roštěné, T-bone steaků (nevykostěné roštěnky se svíčkovou), květové špičky nebo válečku až po maso z vysokého roštěnce, které v rámci hovězího patří k levnějším druhům. Při přípravě postupujeme následovně: Vybrané hovězí maso odblaníme a naporcujeme krájením kolmo přes svalová vlákna na 2 až 4 cm silné plátky – steaky; okraje několikrát lehce dokola nařízneme, aby se při grilování nezkroutily. Steaky z pravé svíčkové silné 3 až 4 cm naopak převážeme bílou nití, aby okraje byly stejně silné jako střed a rovnoměrně se propekly. K přípravě klasického hamburgeru použijeme mleté libové hovězí, které smícháme s najemno nasekanou cibulí, přidáme šlehačku nebo smetanu, dále sůl a pepř. Dobře promícháme a vytvarujeme mokrýma rukama karbanátky cca 2,5 cm silné. Do středu syrového hamburgeru vložíme kostku ledu, aby maso zůstalo po upečení šťavnaté. Předpokladem úspěchu je při grilování hovězího masa jeho kvalita. VEPŘOVÉ – vhodná je krkovice, kotlety, řízky z kýty, bůček, kolena nebo velmi oblíbená plochá žebírka z boku. Můžeme grilovat plátky masa bez kosti nebo s kostí (krkovice, kotleta, bůček). Opět krájíme kolmo přes vlákna plátky 1,5 až 2 cm silné, které dokola několikrát lehce nařízneme. Žebírka oddělíme po jednotlivých žebrech nebo je grilujeme vcelku, podobně i bůček. Větší kusy masa (např. kolena, bůček a žebírka vcelku) je vhodné předem ovařit ve vodě se solí, kořením a cibulí. Maso k ovaření vkládáme zásadně do vroucí vody. Poté rovnoměrně nakrojíme povrch kůže, aby se maso kolen a bůčku dobře propeklo a vytvořila se křupavá kůrka na povrchu. DRŮBEŽ – kuře i krůta. Oblíbená jsou kuřecí křidýlka nebo stehýnka, která jsou tvarem a přiměřenou velikostí pro grilování doslova předurčená. Je možné grilovat i plátky z krůtích prsou či spodní stehna. Na výběr drůbeže nejsou žádné speciální požadavky. Je nutno dodržovat hygienu při manipulaci se syrovým drůbežím masem a dbát na jeho dostatečnou tepelnou úpravu. OSTATNÍ DRUHY – ke grilování jsou dále vhodná třeba vepřová játra nakrájená na tenké plátky, jehněčí kotletky, filety z ryb či menší ryby vcelku, mořští korýši, mušle atd. Grilovat můžeme také hotové masné výrobky jako špekáčky, klobásy, točený salám. Používáme výrobky kvalitní, v přírodním střevě, jejichž povrch lze lehce upravit zářezy. Oblíbené jsou i špízy (ražniči, šašliky) – kousky masa napichujeme na jehly nebo špejle a případně prokládáme zeleninou nebo slaninou. Nikdy nekombinujte více druhů masa najednou! Dřevěné špejle předem na 30 min. namočíme do studené vody. PŘÍPRAVA MASA KE GRILOVÁNÍ - Marinování – nakládání masa, drůbeže, ryb i zeleniny před grilováním. Dosáhneme tak lepší chuti, jemnosti a vůně z koření či bylinek. Můžeme marinovat na sucho – do masa vetřeme směs koření. Častěji však marinujeme na mokro v emulzi koření a soli s rostlinným olejem nebo vínem, pivem, vinným octem či citrónovou šťávou. Potraviny během marinování nasáknou tekutinou a při grilování se méně vysušují. Součástí některých grilovacích přípravků jsou také speciální látky pro zvýšení křehkosti masa (např. enzym papain). Pasty a omáčky – pasty se dělají z ostrých kořeněných přísad spojených vínem či olejem. Do omáček se přidává čatní, hořčice, džemy, cukr nebo med. Jejich smyslem je vytvořit na povrchu masa chutný obal – glazuru, která brání vytékání šťávy z masa.Jsou-li v pastách či omáčkách sladké ingredience, potíráme maso až závěrem grilování, aby se vytvořil karamelizovaný povrch. Solení – zásadní výjimku tvoří hovězí steaky a vepřová játra, které před grilováním nesolíme. Hotové maso by bylo tvrdé, proto si ho každý osolí podle chuti sám až po úpravě. Ostatní druhy masa solíme předem, případně se prosolí během marinování. ZELENINA NA GRILU Grilování zdaleka není jen labužnickou záležitostí pro milovníky masa! Na své si mohou přijít i vegetariáni – zelenina protažená kouřem dostává skvělou chuť. Co vše se dá grilovat? Možností je mnoho: Lilky a cukety – nakrájené nejlépe na silnější plátky; rajčata nebo papriky – rozkrojené napůl, vydlabané a naplněné dle chuti směsí sýru, česneku, cibulky a koření; kukuřice předem uvařená ve slané vodě a při grilování potíraná směsí másla a česneku; houby dochucené barbecue omáčkami; brambory na „tisíc způsobů“ – suché se solí, pepřem nebo bylinkami, polité ochucenou kysanou smetanou, plněné podobně jako rajčata nebo papriky. A vymyslet si můžete samozřejmě i jiné kombinace, chuti a fantazii se při grilování meze nekladou… VLASTNÍ GRILOVÁNÍ Důležitým předpokladem úspěchu při grilování je správná teplota a doba grilování. Neměli bychom jíst maso nedostatečně propečené! To platí obráceně i pro maso přepečené a povrchově připálené. Maso před grilováním důkladně osušíme, případně odstraníme přebytečnou marinádu, aby se povrch nespálil. Předem potřeme rošt olejem, aby se maso nepřichytilo. Plátky, steaky, hamburgery a drobnější kousky masa grilujeme na horkém až středně vyhřátém grilu po dobu 3 až 10 min., vždy po obou stranách, aby se povrch rychle uzavřel a maso uvnitř zůstalo šťavnaté. Optimální teplota a doba tepelné úpravy na grilu je velmi důležitá pro pravé hovězí steaky, tzv. minutkové maso. Nepropečené je příliš syrové, přepečené je naopak velmi tvrdé. Kousky a plátky drůbeže grilujeme na horkém až středně vyhřátém grilu 10–40 min. po obou stranách (bílé maso cca 15 min., tmavé 30 min., křidýlka 10 min.). Půlku či celé kuře, vepřová kolena a žebírka grilujeme cca 40–90 min., nejlépe na mírně vyhřátém grilu a přiklopené víkem. Stupeň propečení masa zjistíme např. napíchnutím jehlou; při správném propečení vytéká z masa čirá šťáva. Teplotu uvnitř masa lze kontrolovat i pomocí vpichového teploměru (minimálně 70 °C po dobu 10 min.). Pro zachování typické a jemné chuti ryb (např. makrela vcelku) dobře nasolené a krátce odleželé makrely propečeme zvolna na elektrickém grilu cca 15–20 min. a nakonec je na 5–10 min. vložíme na venkovní gril, kde je pouze zakouřímetřeba vložením čerstvé snítky rozmarýny na dřevěné uhlí. Hotové pokrmy zásadně servírujeme na předem vyhřátých mísách a talířích. K hovězím steakům podáváme sůl a směs koření v oleji, např. jihoamerické chimichuri, hotové ryby můžeme nakonec pokapat olivovým olejem a posypat drobně nakrájenými česnekovými výhonky. Můžeme si vytvořit řadu dalších postupů a receptů při grilování podle vlastní fantazie, včetně použití různých obloh a příloh. VOLBA GRILU V současné době existuje několik typů grilů, které se liší způsobem přípravy grilovaného pokrmu. V zásadě existují grily kontaktní a sálavé. U kontaktních grilů žár působí přímo na připravované potraviny. Pokrm přichází do styku se zdrojem tepla. Tento typ grilů se hodí především pro pečení. Sálavé grily žár pouze vyzařují a jsou vhodné hlavně k opékání pokrmů. Zdrojem tepla může být dřevo, dřevěné uhlí, elektrická energie či plyn. Rošt by měl mít nastavitelnou vzdálenost od zdroje tepla, aby se mohl přizpůsobit tepelným podmínkám. Důležitá je i ochrana proti větru. Při tomto způsobu grilování stéká z připravovaného pokrmu tuk – buď z tučnějších částí masa nebo z marinády. Je-li topeniště umístěno pod roštem, je zapotřebí zajistit, aby na žhavé uhlí stékalo tuku co nejméně. K tomu slouží např. alobalová miska či tzv. biorošt. Existují i grily se svislým topeništěm, u kterých je zdroj tepla umístěn kolmo k roštu. Tato konstrukce vylučuje vznik škodlivých látek. Nejoblíbenější jsou stále grily na dřevěné uhlí a grilovací mřížky. Při nákupu bychom pak měli sledovat nejen funkčnost výrobku a cenu, ale i jeho vybavení včetně koleček, madel, odnímatelných roštů pro usnadnění manipulace, možnost motorového pohonu grilu a ochranu proti větru. S pomocí grilovacích mřížek můžeme grilovat kdekoliv v přírodě i na obyčejném ohništi. Na spodní část mřížky (umístěné min. ve výšce 30 cm nad ohništěm) naskládáme potraviny a horní mřížkou přiklopíme. Obě části jsou spojeny delší rukojetí s jednoduchou pojistkou proti rozevření.

folder_openPřiřazené štítky

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí

access_time31.březen 2020personRedakce

Grily na dřevěné uhlíGrily na dřevěné uhlí jsou samozřejmě "starou známou" klasikou zahradního grilování a pro většinu lidí jsou již tradičně spojené s létem, pohodou a romantikou. Posezení s přáteli u grilu, většinou pod širákem, vůně pečících se dobrot a pohled do rozžhavených červených uhlíků mají své neoddiskutovatelné kouzlo, a to nejen pro konzervativní milovníky grilování. Pro zamezení vzniku škodlivých látek při grilování se doporučuje takzvané nepřímé grilování. K tomuto grilování jsou určené grily, které nemají ohniště přímo pod roštem, pokrmy se tak ohřívají pouze horkým vzduchem a odkapávající tuk nepřijde s rozžhaveným dřevěným uhlím vůbec do kontaktu. Vznik kouře je při nepřímém grilování zcela minimální a samotné grilování se tak stává dokonale zdravou tepelnou úpravou pokrmů. V přehlídce našich grilů si můžete prohlédnout i varianty pro zdravé grilování. Je to např. gril Vitalo, který umožňuje nepřímé grilování na roštu nebo na grilovací jehle. Kombinace obou způsobů grilování nepřímým způsobem je jedinečná. U modelů Profi, Rotondo, Trendy Mobil, Cucino-Mobil, Smoky, Gril 43764, Gril 43765 a Fantastico 028 je součástí grilu i boční ohniště, které umožňuje nepřímé grilování na jehle. 

folder_openPřiřazené štítky

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí - Naše tipy

access_time31.březen 2020personRedakce

Připravili jsme pro vás výběr několika tipů pro úspěšné grilování. Rovněž jsme zařadili i odpovědi na nejčastější dotazy týkající se grilů a grilování. Ať už vlastníte gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo o jejich koupi teprve uvažujete, určitě se Vám naše tipy budou hodit. Přímé grilování ­na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě se griluje přímo nad zdrojem tepla a grilované pokrmy jsou vystaveny přímému žáru z grilu. Při tomto způsobu grilování je potřeba opékaný pokrm v polovině grilovacího času obrátit, aby se propekl i z druhé strany. Přímý způsob grilování je vhodný pro přípravu steaků, hamburgerů, špízů, kotlet apod. Doba grilování by neměla překročit 30 minut, aby pokrm nebyl vysušený, ale měl křupavou kůrčičku a uvnitř byl šťavnatý. Jak na to - Základem je dostatečné vyhřátí grilu. Brikety nebo dřevěné uhlí nechte rovnoměrně rozložené po grilu a poté shrňte spíše do středu grilu - tím dosáhnete správné cirkulace horkého vzduchu. Teplota grilu by měla být přibližně 290°C. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte ještě 8 - 10 minut zahřát. Steak položte na rošt a grilujte z každé strany minutu, abyse maso „zavřelo" a nevytékala z něj šťáva. Poté steak grilujte ještě 5-6 minut z každé strany, doba záleží na tloušťce masa. Lépe je grilovat nagrilu s víkem.  Nepřímé grilování na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě grilování se pokrm nachází mimo zdroj tepla. Rozpálené uhlí nebo brikety jsou nahrnuty ke stranám grilu a mezi nimi je miska, do které odkapává šťáva z grilovaného pokrmu. Pokud grilujete na grilu s víkem, zamezí se unikání tepla a pečení bude rovnoměrné ze všech stran i svrchu. Při tomto způsobu pečení lze připravit v podstatě jakýkoli pokrm, který připravujete doma v troubě. Jak na to - Brikety nebo dřevěné uhlí nechte dostatečně rozpálit a mezitím si můžete připravit zábrany z dalších briket - ke stranám grilu. Když jsou brikety nebo dřevěné uhlí pokryté vrstvou popela (po 15-20 minutách), přemístěte je za zábrany ke stranám grilu. Mezi tyto dvě hromádky dejte hliníkovou misku a nalijte do ní trochu vodu, čímž zabráníte vysychání masa. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte zahřát. Vložte pokrm - nejlépe je takto grilovat celou drůbež nebo třeba vepřovou pečeni - a zaklopte víkem. Grilovaný pokrm pravidelně pomazávejte a kontrolujte. Doba pečení je obdobná jako připečení v troubě.Podpalování grilu na dřevěné uhlí - K zapálení uhlí nebo briket můžete použít tuhý nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši nebo i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí ale nikdy nepodpalujte benzinem nebo lihem. Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat až se vsákne a pak zapálit. Grilovat začněte ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří. Při podpalování plynovou kartuší získáte i další výhodu - můžete pohodlně regulovat dobu a intenzitu podpalu. Teplota na grilování -Nejvyššího žáru dosahuje uhlí, které je řeřavě rudé, ale už z něj nešlehají plameny. Tato teplota je vhodná pro prudké opékání slabých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu pokrmů je však vhodnější příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryté vrstvou popela.Plameny na grilu -Na roštu byste neměli grilovat příliš mastné pokrmy. K jejich grilování je vhodné použít grilovací misky nebo hliníkové folie. Pokud se však stane, že odkapávající tuk způsobí vzplanutí ohně, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, která plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí svůj žár. Pokud plameny hasíte vodou z láhve, dochází k značnému ochlazování dřevěného uhlí nebo briket. Uhašení grilu -Rozpálené uhlíky nikdy nehaste vodu. Prudká změna teploty by mohla grilpoškodit a současně vás může popálit velké množství vzniklé páry. Lepší jenechat uhlí dohořet nebo alespoň zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nikdynevyhazujte do plastových nádob. Dokonalý výsledek grilování - aby vaše grilování končilo vždy chutným pokrmem, za nějž budetes klízet pouze pochvaly, pročtěte si následující jednoduché rady: vybírejte pouze kvalitní a čerstvé surovinypřed přípravou potravin si vždy myjte ruce, to je zvláště důležité i v průběhu grilování - nikdy nesahejte současně nasyrové maso a pokrmy již určené ke konzumacipro syrové maso, grilované maso a ostatní potraviny používejte různé nádobí, nože a další pomůckysuroviny ke grilování, zvláště naložené maso, nikdy nenechávejte dlouho při pokojové teplotě - do poslední chvíle je uchovávejte v chladugrilujte pokud možno s nasazeným poklopem grilu, pokrmy budou dříve hotové a budou šťavnatějšígrilované plátky masa otáčejte pouze jednou, zabráníte tak zbytečnému vysoušení, maso bude šťavnaté a dobře propečené i uvnitřdoba grilování závisí jednak na teplotě okolí(zimní grilování není stejné jako to letní), ale i na množství pokrmů na grilu(např. plný rošt masa prodlužuje dobu grilování)  při obracení masa nepoužívejte vidličku, abyste maso zbytečně nepropíchli a nevytékala z něj šťáva - raději zvolte kvalitní grilovací kleštěpoužíváte-li marinádu s medem nebo cukrem, potírejte jí maso až na samém konci grilování - maso bude chutné a křupavé, ale nepřipálí se (cukr a med rychle karamelizuje a díky tomu vzniká černá spálená krusta, která spíše než sladce chutná hořce)   

folder_openPřiřazené štítky

Pravidelná údržba grilů

access_time31.březen 2020personRedakce

Aby vám grily dobře a dlouho sloužily, je potřeba udržovat je v čistotě. Údržba grilů na dřevěné uhlí ani údržba plynových grilů však není žádná věda ani alchymie. Stačí pravidelnost a základní nářadí.  Údržba grilů na dřevěné uhlí - Pro údržbu svého grilu na dřevěné uhlí potřebujete kovový, nejlépe mosazný, kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji) a houbu nebo hadr na mytí. Nářadí mějte uložené společně třeba v krabici, abyste je měli v případě potřeby po ruce a nemuseli jste pátrat po bytě, dílně či garáži, než na něco vhodného narazíte. Po každém grilování počkejte, až rošt vychladne, abyste se nespálili a poté očistěte grilovací rošt od zbytků popela, briket a dřevěného uhlí. Na nerezový rošt použijte jemnou drátěnku nebo kartáč a opláchněte jej. V případě většího znečištění použijte čistič grilu. Po umytí nechte rošt oschnout nebo jej utřete do sucha. Z kotle grilu vyberte vyhořelý popel. Pokud zapomenete, může se Vám stát, že do příštího grilování bude kotel plný plesnivého popela. Špinavé víko nebo kotel grilu čistěte z vnější i vnitřní strany, nikdy nepoužívejte ani na připečené části ostré kovové špachtle a jiné předměty, mohli byste poškodit smalt grilu. Kotel grilu ani víko nikdy navoskujte ani nenatírejte. Údržba plynových grilů - Pro údržbu plynového grilu využijete následující nářadí: mosazný kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji), houbu nebo hadr na mytí, malý ostrý nožík a misky na odkapávající tuk. I v případě grilu na dřevěné uhlí platí, že krabice, v níž veškeré náčiní vždy spolehlivě najdete, je ideálním pomocníkem. Po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, abyste spálili případné zbytky grilovaných pokrmů. Počkejte na vychladnutí grilu,abyste se nespálili a až poté se pusťte do jeho čistění. Nejprve vyčistěte grilovací rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte rukavice, abyste se nezranili. Pravidelně měňte hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy, aby Vám případný zápach nepokazil dojem z příštího grilování. Odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny na víku grilu i bočních držácích a hořácích. Použijte vodu se saponátem, houbu nebo hadr, případně i čistič grilu. Nepoužívejte ostré předměty, abyste nepoškodili smaltový povrch grilu. Ventilační klapky vyčistěte pečlivě, abyste předešli tvorbě silné vrstvy usazenin, která znesnadňuje jejich ovládání a může znečistit vrchní plášť víka grilu stékající mastnotou či jinými nečistotami. Boční panely grilu a komoru grilu vyčistěte od tukových usazenin, aby neznečisťovaly vnější plášť grilu a aby případný pach neovlivňoval pokrmy při příštím grilování. Nikdy nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky na čistění kamen a sporáků, aby nedošlo k poškození povrchu grilu.    

folder_openPřiřazené štítky

Venkovní krby, udírny a posezení

access_time07.duben 2020personRedakce

K pravé chalupářské pohodě patří posedět s přáteli. Ideální místo je někde, kde si vytvoříme příjemné zázemí. Ať už udíme nebo jen sedíme večer u krbu, něco si zkusíme o venkovních krbech a udírnách povědět.Udírna na chalupěUdírna je často snem mnohých chatařů a chalupářů. I jednoduchá udírna umí vykouzlit doslova divy, a to jak s masem, rybami, tak i s různými uzeninami a sýrem. Taková domácí vyuzená klobáska z udírny anebo kapří podkovy připravované v kouři rozhodně mluví za své. Spousty lidí odradí od těchto dobrůtek fakt, že nejsou schopni si zkonstruovat vlastní udírnu anebo že nemají peníze na koupi kompletní udírny již smontované. Pokusme se nyní v následujících řádcích shrnout návod na stavbu udírny vcelku jednoduché...Zahradní grilyKaždý chalupář a chatař bez rozdílu věku a pohlaví dnes holduje grilování. Stalo se dnes již běžným doplňkem letních dnů,které ve svých objektech trávíme. Schází se při něm rodina a přátelé. Je to gurmánský a společenský fenomén letního období. Při grilování se řeší rodinné záležitosti, jen tak povídá s přáteli i probíhají obchodní jednání. Snad každý z nás má nějaký ten zaručený recept na maso či zeleninu. Pro ty z Vás , kteří si chtějí gril pořídit, zkusíme přinést několik zásadních informací pro lepší orientaci.Typy zahradního nábytkuKaždý chalupář či chatař si chce po práci nebo s přáteli u svého objektu na zahradě nebo pod pergolou pohodlně posedět, odpočinout si nebo si popovídat či oslavit nějaké rodinné výročí.Poradíme Vám jaký zahradní nábytek existuje a jak by jste měli vybírat a to ať již podle ceny nebo podle četnosti a způsobu použití. Nábytek by měl být především krásný a pohodlný.Měl by se snadno,dobře udržovat a měl by odolávat povětrnostním vlivům. Neměl by být příliš těžký aby s ním šlo dobře manipulovat, protože...Ratanový zahradní nábytekVelmi zajímavým zahradním nábytkem pro sezení pod Vaší pergolou na chalupě či chatě, je bezesporu ratanový nábytek. Vyrábí se z přírodního ratanu nebo z umělého ratanu. Je velice lehký a je s ním snadná manipulace. Je to také nábytek velice odolný nepřízni počasí a střídání teplot. Velice snadno a jednoduše se udržuje a ošetřuje a je velmi trvanlivý. Jeho nabídka na trhu je velice rozsáhlá v různých tvarech a barevných vzorech a prodává se v rozdílných cenových relacích, od nižších až po dražší.

folder_openPřiřazené štítky

Plynový gril pro zdravější grilování

access_time17.duben 2020personRadka Eliášková

Patříte-li mezi lidi, kteří neustále přemýšlí nad tím, jak si ještě více zpříjemnit letní posezení na zahradě, tak právě pro vás je tento tip na nevšední přípravu pokrmů. Určitě už jste si někdy zkusili udělat nějakou grilovačku na zahradě, ale pořád vás na této akci odpuzuje to, že je maso nakonec vysušené, nemá takové úžasné vlastnosti, jako když ho děláte na pánvi? V tom případě byste neměli věšet hlavu, ale raději se snažit využít novinku, která v oblasti grilování přichází na náš trh. Jedná se o plynový gril, který má všechny vynikající vlastnosti grilu a ještě k tomu vám dokáže připravit skvělé pokrmy, na které se všem budou sbíhat sliny. Přeci jen úžasný gril na prase může udělat ze zahradní oslavy příjemnou záležitost.  Zkuste využít lávové kamenyDo plynového grilu, jak už samotný název napovídá, se používá jako palivo plyn. U některých typů dokonce můžeme přidat i lávové kameny, které dokážou navodit naprosto skvělou chuť a ještě k tomu odpudí všechny nepříjemné pachy. Lávové kameny mají totiž tu úžasnou vlastnost, díky které absorbují všechen tuk, který odkapává. Kameny tak mají samočistící schopnost, díky čemuž se vůbec nemusíte obávat toho, že by nečistoty někde zůstávaly.Stálá teplota u plynového griluZdrojem tepla je plynový hořák, který dokáže zajistit teplotu po celé ploše desky, z čehož vyplývá, že se maso dělá souměrně. Odpadá tak zbytečně dlouhé čekání, které nakonec vede k tomu, že se maso zbytečně vysouší. Zvolíte-li si dražší varianty plynového grilu, zcela určitě budete mile překvapeni, neboť lávové kameny dokážou přivodit velice romantickou atmosféru pro všechny kolem. Jejich vlastnosti jsou tak naprosto skvělé.Výhoda regulace teplotyKaždý plynový gril má ve velmi krátké chvíli maximální možnou teplotu, takže zde odpadá i dlouhé čekání na to, až se celý gril zahřeje. Tím pádem se nemusíte již dvě hodiny před párty snažit o zahřátí vašeho grilu, neboť všechno stačí uvést do provozu jen několik minut před samotným započetím grilování. Další vynikající pomůckou u plynového sporáku je regulace teploty. Nemusíte tak čekat, než se vyhoří všechno dřevo u klasických grilů. Všechny tyto trendy nám jedině ukážou, jak může být grilování příjemnou záležitostí a dokonce i zdravým způsobem stravování.

folder_openPřiřazené štítky

Zahradní krb

access_time15.květen 2020personRedakce

Venkovní neboli také zahradní krb nám poslouží především v letních měsících, kdy nám zpříjemní posezení s rodinou nebo s přáteli na naší zahrádce. Zatímco vnitřní varianta je určena především k vytvoření příjemného tepla a k jedinečnému vizuálnímu efektu, venkovní variace zvládne bez problémů vaření či grilování.Pořízení zahradního krbu by měla předcházet zralá úvaha o tom, zda jej opravdu využijeme a zda se nám na naší zahradu hodí. Krb může být elegantním a vkusným doplňkem, ale také vyčnívajícím a naprosto nevhodným komponentem našeho posezení. Na trhu jsou k dostání typy volně stojící (klasické, nejběžnější), které mají ohniště s komínem na odvod kouře, dále pak krby s oporou ve stěně, u nichž je kouř vyváděn mimo prostor k sezení.Velmi často je při výběru zohledňována cena. Pokud se rozhodneme pro dražší varianty, dostáváme se ke krbům stavěným na míru, jestliže upřednostníme nižší cenu, je pro nás nejvýhodnější stavebnicové provedení, které je k dostání v obchodech se zahradními potřebami. Nabídka těchto kompletů je v současné době velmi pestrá, ceny začínají asi na 6 000,-Co se týče materiálů, můžeme zahradní krby rozdělit na:pórobeton – jsou levnější, hůře udržovatelé, nesnesou vysoké teploty, vhodné pro topení briketami nebo uhlímvymývaný beton – vyšší cena, snadno udržovatelé, vysoká pevnostmramor – vysoká cena, snadno udržovatelé, snesou vysoké teplotyPro přehlednost a orientaci můžeme zařadit ještě další dělení, a to dle typu ohřevu na:elektricképlynovépřírodní oheňVšechny varianty používají pro odvod kouře krbové střechy z různých materiálů a barev.Případná stavba a umístění krbuStavbu zvládne po prostudování plánku či pečlivém „okopírování“ sousedova krbu jakýkoliv šikovný zedník nebo zručný kutil. Mezi nejčastější materiály pro stavbu se volí kameny nebo cihly. Pro krycí desky s lapačem kouře se používá kov. Velmi důležité je také samotné umístění, musíme tak respektovat nejen estetický vzhled a funkční usazení, ale také bezpečnost. A to tak, aby odlétávající jiskry neohrozily okolní stavby – krb bychom měli stavět v závětří, často je využíváno opěrných zídek nebo kamenných zdí staveb. Musíme také počítat s prostorem na dřevo a krbové náčiní.Pokud má být zahradní krb pevně spojen s domem za využití společného dvouprůchodového komínu je nutno využít služeb odborníků, kteří posoudí stavební způsobilost nebo navrhnou příslušný projekt přestavby.Jako nejsnazší se ovšem považuje koupě stavebnicového kompletu, jeho cena není nikterak vysoká a samotné složení nám zabere jedno odpoledne.

folder_openPřiřazené štítky