Výsledky vyhledávání v sekci Zahrada na dotaz čistič grilu

grilování aneb Hostina pod širým nebem

access_time31.březen 2020personRedakce

Těšíme se na to celou dlouhou zimua konečně je to tu – slunná odpoledne, a konečně je to tu – slunná odpoledne,vlahé večery v zahradě a k tomu grilo- vlahé večery v zahradě a k tomu grilování!Ten báječný rituál, kdy se rodina či vání! Ten báječný rituál, kdy se rodina čipřátelé sesednou kolem ohniště a užívají přátelé sesednou kolem ohniště a užívajísi příjemné atmosféry i dobrého si příjemné atmosféry i dobrého jídla… Grilování masa v praxi Abychom při grilování nebyli zklamáni a neudělali si ostudu před přáteli, je třeba se řídit některými osvědčenými radami. VÝBĚR MASA Ke grilování lze použít prakticky všechny druhy masa, drůbež, zvěřinu, ryby nebo mořské živočichy. Základem úspěchu grilování je již na samém počátku správná volba suroviny – masa, která určuje další přípravu a postup při grilování. Různé druhy masa vyžadují vždy odlišný postup. Vrcholem kulinářského umění je pak správná příprava a úprava steaků. HOVĚZÍ – ideální je takové, které má jemná vlákna a v mase vyvážený podíl tuku, který je nositelem chuti. Toto kritérium splňují nejdražší části hovězího – od pravé svíčkové, roštěné, T-bone steaků (nevykostěné roštěnky se svíčkovou), květové špičky nebo válečku až po maso z vysokého roštěnce, které v rámci hovězího patří k levnějším druhům. Při přípravě postupujeme následovně: Vybrané hovězí maso odblaníme a naporcujeme krájením kolmo přes svalová vlákna na 2 až 4 cm silné plátky – steaky; okraje několikrát lehce dokola nařízneme, aby se při grilování nezkroutily. Steaky z pravé svíčkové silné 3 až 4 cm naopak převážeme bílou nití, aby okraje byly stejně silné jako střed a rovnoměrně se propekly. K přípravě klasického hamburgeru použijeme mleté libové hovězí, které smícháme s najemno nasekanou cibulí, přidáme šlehačku nebo smetanu, dále sůl a pepř. Dobře promícháme a vytvarujeme mokrýma rukama karbanátky cca 2,5 cm silné. Do středu syrového hamburgeru vložíme kostku ledu, aby maso zůstalo po upečení šťavnaté. Předpokladem úspěchu je při grilování hovězího masa jeho kvalita. VEPŘOVÉ – vhodná je krkovice, kotlety, řízky z kýty, bůček, kolena nebo velmi oblíbená plochá žebírka z boku. Můžeme grilovat plátky masa bez kosti nebo s kostí (krkovice, kotleta, bůček). Opět krájíme kolmo přes vlákna plátky 1,5 až 2 cm silné, které dokola několikrát lehce nařízneme. Žebírka oddělíme po jednotlivých žebrech nebo je grilujeme vcelku, podobně i bůček. Větší kusy masa (např. kolena, bůček a žebírka vcelku) je vhodné předem ovařit ve vodě se solí, kořením a cibulí. Maso k ovaření vkládáme zásadně do vroucí vody. Poté rovnoměrně nakrojíme povrch kůže, aby se maso kolen a bůčku dobře propeklo a vytvořila se křupavá kůrka na povrchu. DRŮBEŽ – kuře i krůta. Oblíbená jsou kuřecí křidýlka nebo stehýnka, která jsou tvarem a přiměřenou velikostí pro grilování doslova předurčená. Je možné grilovat i plátky z krůtích prsou či spodní stehna. Na výběr drůbeže nejsou žádné speciální požadavky. Je nutno dodržovat hygienu při manipulaci se syrovým drůbežím masem a dbát na jeho dostatečnou tepelnou úpravu. OSTATNÍ DRUHY – ke grilování jsou dále vhodná třeba vepřová játra nakrájená na tenké plátky, jehněčí kotletky, filety z ryb či menší ryby vcelku, mořští korýši, mušle atd. Grilovat můžeme také hotové masné výrobky jako špekáčky, klobásy, točený salám. Používáme výrobky kvalitní, v přírodním střevě, jejichž povrch lze lehce upravit zářezy. Oblíbené jsou i špízy (ražniči, šašliky) – kousky masa napichujeme na jehly nebo špejle a případně prokládáme zeleninou nebo slaninou. Nikdy nekombinujte více druhů masa najednou! Dřevěné špejle předem na 30 min. namočíme do studené vody. PŘÍPRAVA MASA KE GRILOVÁNÍ - Marinování – nakládání masa, drůbeže, ryb i zeleniny před grilováním. Dosáhneme tak lepší chuti, jemnosti a vůně z koření či bylinek. Můžeme marinovat na sucho – do masa vetřeme směs koření. Častěji však marinujeme na mokro v emulzi koření a soli s rostlinným olejem nebo vínem, pivem, vinným octem či citrónovou šťávou. Potraviny během marinování nasáknou tekutinou a při grilování se méně vysušují. Součástí některých grilovacích přípravků jsou také speciální látky pro zvýšení křehkosti masa (např. enzym papain). Pasty a omáčky – pasty se dělají z ostrých kořeněných přísad spojených vínem či olejem. Do omáček se přidává čatní, hořčice, džemy, cukr nebo med. Jejich smyslem je vytvořit na povrchu masa chutný obal – glazuru, která brání vytékání šťávy z masa.Jsou-li v pastách či omáčkách sladké ingredience, potíráme maso až závěrem grilování, aby se vytvořil karamelizovaný povrch. Solení – zásadní výjimku tvoří hovězí steaky a vepřová játra, které před grilováním nesolíme. Hotové maso by bylo tvrdé, proto si ho každý osolí podle chuti sám až po úpravě. Ostatní druhy masa solíme předem, případně se prosolí během marinování. ZELENINA NA GRILU Grilování zdaleka není jen labužnickou záležitostí pro milovníky masa! Na své si mohou přijít i vegetariáni – zelenina protažená kouřem dostává skvělou chuť. Co vše se dá grilovat? Možností je mnoho: Lilky a cukety – nakrájené nejlépe na silnější plátky; rajčata nebo papriky – rozkrojené napůl, vydlabané a naplněné dle chuti směsí sýru, česneku, cibulky a koření; kukuřice předem uvařená ve slané vodě a při grilování potíraná směsí másla a česneku; houby dochucené barbecue omáčkami; brambory na „tisíc způsobů“ – suché se solí, pepřem nebo bylinkami, polité ochucenou kysanou smetanou, plněné podobně jako rajčata nebo papriky. A vymyslet si můžete samozřejmě i jiné kombinace, chuti a fantazii se při grilování meze nekladou… VLASTNÍ GRILOVÁNÍ Důležitým předpokladem úspěchu při grilování je správná teplota a doba grilování. Neměli bychom jíst maso nedostatečně propečené! To platí obráceně i pro maso přepečené a povrchově připálené. Maso před grilováním důkladně osušíme, případně odstraníme přebytečnou marinádu, aby se povrch nespálil. Předem potřeme rošt olejem, aby se maso nepřichytilo. Plátky, steaky, hamburgery a drobnější kousky masa grilujeme na horkém až středně vyhřátém grilu po dobu 3 až 10 min., vždy po obou stranách, aby se povrch rychle uzavřel a maso uvnitř zůstalo šťavnaté. Optimální teplota a doba tepelné úpravy na grilu je velmi důležitá pro pravé hovězí steaky, tzv. minutkové maso. Nepropečené je příliš syrové, přepečené je naopak velmi tvrdé. Kousky a plátky drůbeže grilujeme na horkém až středně vyhřátém grilu 10–40 min. po obou stranách (bílé maso cca 15 min., tmavé 30 min., křidýlka 10 min.). Půlku či celé kuře, vepřová kolena a žebírka grilujeme cca 40–90 min., nejlépe na mírně vyhřátém grilu a přiklopené víkem. Stupeň propečení masa zjistíme např. napíchnutím jehlou; při správném propečení vytéká z masa čirá šťáva. Teplotu uvnitř masa lze kontrolovat i pomocí vpichového teploměru (minimálně 70 °C po dobu 10 min.). Pro zachování typické a jemné chuti ryb (např. makrela vcelku) dobře nasolené a krátce odleželé makrely propečeme zvolna na elektrickém grilu cca 15–20 min. a nakonec je na 5–10 min. vložíme na venkovní gril, kde je pouze zakouřímetřeba vložením čerstvé snítky rozmarýny na dřevěné uhlí. Hotové pokrmy zásadně servírujeme na předem vyhřátých mísách a talířích. K hovězím steakům podáváme sůl a směs koření v oleji, např. jihoamerické chimichuri, hotové ryby můžeme nakonec pokapat olivovým olejem a posypat drobně nakrájenými česnekovými výhonky. Můžeme si vytvořit řadu dalších postupů a receptů při grilování podle vlastní fantazie, včetně použití různých obloh a příloh. VOLBA GRILU V současné době existuje několik typů grilů, které se liší způsobem přípravy grilovaného pokrmu. V zásadě existují grily kontaktní a sálavé. U kontaktních grilů žár působí přímo na připravované potraviny. Pokrm přichází do styku se zdrojem tepla. Tento typ grilů se hodí především pro pečení. Sálavé grily žár pouze vyzařují a jsou vhodné hlavně k opékání pokrmů. Zdrojem tepla může být dřevo, dřevěné uhlí, elektrická energie či plyn. Rošt by měl mít nastavitelnou vzdálenost od zdroje tepla, aby se mohl přizpůsobit tepelným podmínkám. Důležitá je i ochrana proti větru. Při tomto způsobu grilování stéká z připravovaného pokrmu tuk – buď z tučnějších částí masa nebo z marinády. Je-li topeniště umístěno pod roštem, je zapotřebí zajistit, aby na žhavé uhlí stékalo tuku co nejméně. K tomu slouží např. alobalová miska či tzv. biorošt. Existují i grily se svislým topeništěm, u kterých je zdroj tepla umístěn kolmo k roštu. Tato konstrukce vylučuje vznik škodlivých látek. Nejoblíbenější jsou stále grily na dřevěné uhlí a grilovací mřížky. Při nákupu bychom pak měli sledovat nejen funkčnost výrobku a cenu, ale i jeho vybavení včetně koleček, madel, odnímatelných roštů pro usnadnění manipulace, možnost motorového pohonu grilu a ochranu proti větru. S pomocí grilovacích mřížek můžeme grilovat kdekoliv v přírodě i na obyčejném ohništi. Na spodní část mřížky (umístěné min. ve výšce 30 cm nad ohništěm) naskládáme potraviny a horní mřížkou přiklopíme. Obě části jsou spojeny delší rukojetí s jednoduchou pojistkou proti rozevření.

folder_openPřiřazené štítky

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí

access_time31.březen 2020personRedakce

Grily na dřevěné uhlíGrily na dřevěné uhlí jsou samozřejmě "starou známou" klasikou zahradního grilování a pro většinu lidí jsou již tradičně spojené s létem, pohodou a romantikou. Posezení s přáteli u grilu, většinou pod širákem, vůně pečících se dobrot a pohled do rozžhavených červených uhlíků mají své neoddiskutovatelné kouzlo, a to nejen pro konzervativní milovníky grilování. Pro zamezení vzniku škodlivých látek při grilování se doporučuje takzvané nepřímé grilování. K tomuto grilování jsou určené grily, které nemají ohniště přímo pod roštem, pokrmy se tak ohřívají pouze horkým vzduchem a odkapávající tuk nepřijde s rozžhaveným dřevěným uhlím vůbec do kontaktu. Vznik kouře je při nepřímém grilování zcela minimální a samotné grilování se tak stává dokonale zdravou tepelnou úpravou pokrmů. V přehlídce našich grilů si můžete prohlédnout i varianty pro zdravé grilování. Je to např. gril Vitalo, který umožňuje nepřímé grilování na roštu nebo na grilovací jehle. Kombinace obou způsobů grilování nepřímým způsobem je jedinečná. U modelů Profi, Rotondo, Trendy Mobil, Cucino-Mobil, Smoky, Gril 43764, Gril 43765 a Fantastico 028 je součástí grilu i boční ohniště, které umožňuje nepřímé grilování na jehle. 

folder_openPřiřazené štítky

Zahradní grily a krby na dřevěné uhlí - Naše tipy

access_time31.březen 2020personRedakce

Připravili jsme pro vás výběr několika tipů pro úspěšné grilování. Rovněž jsme zařadili i odpovědi na nejčastější dotazy týkající se grilů a grilování. Ať už vlastníte gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo o jejich koupi teprve uvažujete, určitě se Vám naše tipy budou hodit. Přímé grilování ­na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě se griluje přímo nad zdrojem tepla a grilované pokrmy jsou vystaveny přímému žáru z grilu. Při tomto způsobu grilování je potřeba opékaný pokrm v polovině grilovacího času obrátit, aby se propekl i z druhé strany. Přímý způsob grilování je vhodný pro přípravu steaků, hamburgerů, špízů, kotlet apod. Doba grilování by neměla překročit 30 minut, aby pokrm nebyl vysušený, ale měl křupavou kůrčičku a uvnitř byl šťavnatý. Jak na to - Základem je dostatečné vyhřátí grilu. Brikety nebo dřevěné uhlí nechte rovnoměrně rozložené po grilu a poté shrňte spíše do středu grilu - tím dosáhnete správné cirkulace horkého vzduchu. Teplota grilu by měla být přibližně 290°C. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte ještě 8 - 10 minut zahřát. Steak položte na rošt a grilujte z každé strany minutu, abyse maso „zavřelo" a nevytékala z něj šťáva. Poté steak grilujte ještě 5-6 minut z každé strany, doba záleží na tloušťce masa. Lépe je grilovat nagrilu s víkem.  Nepřímé grilování na grilu na dřevěné uhlí - Při této metodě grilování se pokrm nachází mimo zdroj tepla. Rozpálené uhlí nebo brikety jsou nahrnuty ke stranám grilu a mezi nimi je miska, do které odkapává šťáva z grilovaného pokrmu. Pokud grilujete na grilu s víkem, zamezí se unikání tepla a pečení bude rovnoměrné ze všech stran i svrchu. Při tomto způsobu pečení lze připravit v podstatě jakýkoli pokrm, který připravujete doma v troubě. Jak na to - Brikety nebo dřevěné uhlí nechte dostatečně rozpálit a mezitím si můžete připravit zábrany z dalších briket - ke stranám grilu. Když jsou brikety nebo dřevěné uhlí pokryté vrstvou popela (po 15-20 minutách), přemístěte je za zábrany ke stranám grilu. Mezi tyto dvě hromádky dejte hliníkovou misku a nalijte do ní trochu vodu, čímž zabráníte vysychání masa. Grilovací rošt potřete olejem nebo špekem a nechte zahřát. Vložte pokrm - nejlépe je takto grilovat celou drůbež nebo třeba vepřovou pečeni - a zaklopte víkem. Grilovaný pokrm pravidelně pomazávejte a kontrolujte. Doba pečení je obdobná jako připečení v troubě.Podpalování grilu na dřevěné uhlí - K zapálení uhlí nebo briket můžete použít tuhý nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši nebo i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí ale nikdy nepodpalujte benzinem nebo lihem. Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat až se vsákne a pak zapálit. Grilovat začněte ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří. Při podpalování plynovou kartuší získáte i další výhodu - můžete pohodlně regulovat dobu a intenzitu podpalu. Teplota na grilování -Nejvyššího žáru dosahuje uhlí, které je řeřavě rudé, ale už z něj nešlehají plameny. Tato teplota je vhodná pro prudké opékání slabých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu pokrmů je však vhodnější příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryté vrstvou popela.Plameny na grilu -Na roštu byste neměli grilovat příliš mastné pokrmy. K jejich grilování je vhodné použít grilovací misky nebo hliníkové folie. Pokud se však stane, že odkapávající tuk způsobí vzplanutí ohně, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, která plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí svůj žár. Pokud plameny hasíte vodou z láhve, dochází k značnému ochlazování dřevěného uhlí nebo briket. Uhašení grilu -Rozpálené uhlíky nikdy nehaste vodu. Prudká změna teploty by mohla grilpoškodit a současně vás může popálit velké množství vzniklé páry. Lepší jenechat uhlí dohořet nebo alespoň zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nikdynevyhazujte do plastových nádob. Dokonalý výsledek grilování - aby vaše grilování končilo vždy chutným pokrmem, za nějž budetes klízet pouze pochvaly, pročtěte si následující jednoduché rady: vybírejte pouze kvalitní a čerstvé surovinypřed přípravou potravin si vždy myjte ruce, to je zvláště důležité i v průběhu grilování - nikdy nesahejte současně nasyrové maso a pokrmy již určené ke konzumacipro syrové maso, grilované maso a ostatní potraviny používejte různé nádobí, nože a další pomůckysuroviny ke grilování, zvláště naložené maso, nikdy nenechávejte dlouho při pokojové teplotě - do poslední chvíle je uchovávejte v chladugrilujte pokud možno s nasazeným poklopem grilu, pokrmy budou dříve hotové a budou šťavnatějšígrilované plátky masa otáčejte pouze jednou, zabráníte tak zbytečnému vysoušení, maso bude šťavnaté a dobře propečené i uvnitřdoba grilování závisí jednak na teplotě okolí(zimní grilování není stejné jako to letní), ale i na množství pokrmů na grilu(např. plný rošt masa prodlužuje dobu grilování)  při obracení masa nepoužívejte vidličku, abyste maso zbytečně nepropíchli a nevytékala z něj šťáva - raději zvolte kvalitní grilovací kleštěpoužíváte-li marinádu s medem nebo cukrem, potírejte jí maso až na samém konci grilování - maso bude chutné a křupavé, ale nepřipálí se (cukr a med rychle karamelizuje a díky tomu vzniká černá spálená krusta, která spíše než sladce chutná hořce)   

folder_openPřiřazené štítky

Pravidelná údržba grilů

access_time31.březen 2020personRedakce

Aby vám grily dobře a dlouho sloužily, je potřeba udržovat je v čistotě. Údržba grilů na dřevěné uhlí ani údržba plynových grilů však není žádná věda ani alchymie. Stačí pravidelnost a základní nářadí.  Údržba grilů na dřevěné uhlí - Pro údržbu svého grilu na dřevěné uhlí potřebujete kovový, nejlépe mosazný, kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji) a houbu nebo hadr na mytí. Nářadí mějte uložené společně třeba v krabici, abyste je měli v případě potřeby po ruce a nemuseli jste pátrat po bytě, dílně či garáži, než na něco vhodného narazíte. Po každém grilování počkejte, až rošt vychladne, abyste se nespálili a poté očistěte grilovací rošt od zbytků popela, briket a dřevěného uhlí. Na nerezový rošt použijte jemnou drátěnku nebo kartáč a opláchněte jej. V případě většího znečištění použijte čistič grilu. Po umytí nechte rošt oschnout nebo jej utřete do sucha. Z kotle grilu vyberte vyhořelý popel. Pokud zapomenete, může se Vám stát, že do příštího grilování bude kotel plný plesnivého popela. Špinavé víko nebo kotel grilu čistěte z vnější i vnitřní strany, nikdy nepoužívejte ani na připečené části ostré kovové špachtle a jiné předměty, mohli byste poškodit smalt grilu. Kotel grilu ani víko nikdy navoskujte ani nenatírejte. Údržba plynových grilů - Pro údržbu plynového grilu využijete následující nářadí: mosazný kartáč, jemnou drátěnku, čistič grilu (ideálně ve spreji), houbu nebo hadr na mytí, malý ostrý nožík a misky na odkapávající tuk. I v případě grilu na dřevěné uhlí platí, že krabice, v níž veškeré náčiní vždy spolehlivě najdete, je ideálním pomocníkem. Po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, abyste spálili případné zbytky grilovaných pokrmů. Počkejte na vychladnutí grilu,abyste se nespálili a až poté se pusťte do jeho čistění. Nejprve vyčistěte grilovací rošt mosazným kartáčem. Při manipulaci s roštem používejte rukavice, abyste se nezranili. Pravidelně měňte hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy, aby Vám případný zápach nepokazil dojem z příštího grilování. Odstraňte skvrny od kouře a mastné skvrny na víku grilu i bočních držácích a hořácích. Použijte vodu se saponátem, houbu nebo hadr, případně i čistič grilu. Nepoužívejte ostré předměty, abyste nepoškodili smaltový povrch grilu. Ventilační klapky vyčistěte pečlivě, abyste předešli tvorbě silné vrstvy usazenin, která znesnadňuje jejich ovládání a může znečistit vrchní plášť víka grilu stékající mastnotou či jinými nečistotami. Boční panely grilu a komoru grilu vyčistěte od tukových usazenin, aby neznečisťovaly vnější plášť grilu a aby případný pach neovlivňoval pokrmy při příštím grilování. Nikdy nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky na čistění kamen a sporáků, aby nedošlo k poškození povrchu grilu.    

folder_openPřiřazené štítky

Aloe pravá (Aloe Vera)

access_time14.duben 2020personRedakce

Aloe vera je rostlinou, jejíž tisíciletá historie je tak fascinující a zajímavá jako nejpopulárnější historický román.Její divoká krása a terapeutické vlastnosti jí přisoudily punc legendárnosti. Je skutečně jedním z nejúžasnějších léčivých darů přírody. Rostliny Aloe Vera jsou suchomilné až sukulentní tučnolisté rostliny s masitými, často na okraji různě trnitě zubatými listy. V listech některých druhů Aloe Vera jsou obsaženy sekreční buňky produkující látky s hojivými účinky. Z listů Aloe Vera perfoliata se získává mauricijské konopí. Hlavní hojivou a léčivou složkou Aloe Vera je gel a šťáva z listů. Gel nebo šťáva se používá buď sušená, konzervovaná nebo čerstvá, jež se u nás aplikuje nejčastěji. Sušená šťáva se nazývá SABUR. Oficinální je podle ČL 1997 aloe barbadoské, nazývané také někdy aloe pravé, nebo moderně - aloe vera, zahuštěná a usušená šťáva z listů (mateřská rostlina Aloe barbadensis. Účinky Aloe Vera Aloe Vera dokáže pronikat dermální vrstvou, a proto působí i zevnitř těla. Díky této vlastnosti hojí řezné rány, spáleniny, oděrky a je schopna nahrazovat i tukové buňky kostí. Aloe Vera gel působí jako přírodní čistič (obsahuje saponiny), prochází tkání díky přítomnosti ligninu. Pracuje jako anestetikum v místech, kde je aplikována. Zmírňuje bolesti ve svalech, kloubních spojeních apod. Je baktericidní, pokud je aplikována ve vysoké koncentraci po několik hodin v přímém kontaktu s bakteriemi. Dokáže likvidovat virus a je fungicidní. Je proti-svědivá, redukuje krvácení, sráží teplotu zanícených částí těla. Je protizánětlivý. Působí jako přírodní zvlhčovač, dodává vlhkost všem vrstvám kůže. Zvyšuje normální buněčné množení, čímž urychluje regenerativní fázi hojivého procesu. Roztahuje kapiláry (krevní cévy nejmenšího průměru), rozbíjí a stravuje mrtvou tkáň. Je výživný pro tělo a kůži, poskytuje širokou škálu vitamínů, minerálů, sacharidů, enzymů a aminokyselin. Je velmi efektivní i při likvidaci virulentních druhů vaginálních trichomonád. Protože Aloe obsahuje velmi cenné enzymy, aminokyseliny , minerály, vitamíny, rostlinné glykosidy a antrachinony, které pomáhají z organizmu odplavovat toxické látky, proto je nejúčinnějším přírodním detoxikačním prostředkem 3. tisíciletí.Používá se zejména na:• zánětlivé stavy v těle, žaludeční a dvanácterníkové vředy• poruchy střevní činnosti, poruchy správného příjmu vitamínů a minerálů, nadýmání, zácpy a průjmy, syndrom přecitlivělého střeva, vředy tračníku,• potravinové alergie, atopický ekzém • jaterní problémy, cukrovku 2.typu • poruchy látkové výměny• snížení imunity• virové infekce• mykózy a záněty dásní• kožní problémy• při chemoterapiích a jako účinná prevence proti rakovině lymfatických uzlin, žaludku, prostaty, jater a plic, Vnější použití:• popáleniny a řezné rány vč. odřenin• poranění u diabetiků• vysušená pokožka• lupy, akné Antibakteriální účinky:• infekce ústní dutiny• svědění konečníku a léčba hemeroidů• artritida a revmatický zánět kloubů vč. dnyDnes již lze koupit celou řadu výrobků z Aloe Vera jako např. gel s vysokým obsahem až 95% AV v vnitřnímu užití, zubní pastu, koncentrát AV, různé krémy, sprej tzv."první pomoci" a podobně. Právě pro její skvělé účinky na lidský organizmus a žádné kontraindikace by dnes měl mít ve své lékárničce Aloi Vera, každý člověk.

folder_openPřiřazené štítky

Plynový gril pro zdravější grilování

access_time17.duben 2020personRadka Eliášková

Patříte-li mezi lidi, kteří neustále přemýšlí nad tím, jak si ještě více zpříjemnit letní posezení na zahradě, tak právě pro vás je tento tip na nevšední přípravu pokrmů. Určitě už jste si někdy zkusili udělat nějakou grilovačku na zahradě, ale pořád vás na této akci odpuzuje to, že je maso nakonec vysušené, nemá takové úžasné vlastnosti, jako když ho děláte na pánvi? V tom případě byste neměli věšet hlavu, ale raději se snažit využít novinku, která v oblasti grilování přichází na náš trh. Jedná se o plynový gril, který má všechny vynikající vlastnosti grilu a ještě k tomu vám dokáže připravit skvělé pokrmy, na které se všem budou sbíhat sliny. Přeci jen úžasný gril na prase může udělat ze zahradní oslavy příjemnou záležitost.  Zkuste využít lávové kamenyDo plynového grilu, jak už samotný název napovídá, se používá jako palivo plyn. U některých typů dokonce můžeme přidat i lávové kameny, které dokážou navodit naprosto skvělou chuť a ještě k tomu odpudí všechny nepříjemné pachy. Lávové kameny mají totiž tu úžasnou vlastnost, díky které absorbují všechen tuk, který odkapává. Kameny tak mají samočistící schopnost, díky čemuž se vůbec nemusíte obávat toho, že by nečistoty někde zůstávaly.Stálá teplota u plynového griluZdrojem tepla je plynový hořák, který dokáže zajistit teplotu po celé ploše desky, z čehož vyplývá, že se maso dělá souměrně. Odpadá tak zbytečně dlouhé čekání, které nakonec vede k tomu, že se maso zbytečně vysouší. Zvolíte-li si dražší varianty plynového grilu, zcela určitě budete mile překvapeni, neboť lávové kameny dokážou přivodit velice romantickou atmosféru pro všechny kolem. Jejich vlastnosti jsou tak naprosto skvělé.Výhoda regulace teplotyKaždý plynový gril má ve velmi krátké chvíli maximální možnou teplotu, takže zde odpadá i dlouhé čekání na to, až se celý gril zahřeje. Tím pádem se nemusíte již dvě hodiny před párty snažit o zahřátí vašeho grilu, neboť všechno stačí uvést do provozu jen několik minut před samotným započetím grilování. Další vynikající pomůckou u plynového sporáku je regulace teploty. Nemusíte tak čekat, než se vyhoří všechno dřevo u klasických grilů. Všechny tyto trendy nám jedině ukážou, jak může být grilování příjemnou záležitostí a dokonce i zdravým způsobem stravování.

folder_openPřiřazené štítky

Čistota vysokým tlakem – vysokotalké čističe

access_time23.duben 2020personRadka Eliášková

Proč vůbec čistit vysokým tlakem?Každý majitel domu a zahrady, který už někdy stříkal silně znečištěné chodníkové dlaždice, zná omezený a velmi slabý čisticí výkon zahradní hadice.Naproti tomu vysokotlaký čistič má ve srovnání se zahradní hadicí podstatně vyšší čisticí sílu. Je jedno, zda se jedná o auta, zahradní chodníčky zarostlé mechem, terasy, žaluzie, špinavé nádoby a odpadky, čluny… Všechno se rychlé a hravě vyčistí.Jak vlastně funguje vysokotlaký čistič?Voda z vodovodního potrubí (zpravidla s tlakem 4 bar) je vedena zahradní hadicí k vysokotlakému čističi. Tam vytváří vysokotlaké čerpadlo tlak vody až 150 bar. Voda vytéká malou vysokotlakou tryskou jako ostrý kompaktní paprsek s vysokým čisticím účinkem.Při práci s vysokotlakým čističem ušetříte nejen svůj čas ale také vodu a peníze. Zahradní hadice s tlakem 4 bar spotřebuje za hodinu asi 3500 litrů vody, vysokotlaký čistič s tlakem 100 bar pouze asi 400 litrů za hodinu.Také čisticí prostředky při vysokotlakém čištění se používají velmi úsporně. Má-li být odstraněna tvrdošíjná špína, doporučuje se nějakou dobu nechat čisticí prostředek nějakou dobu působit, než se smyje vysokotlakým paprskem.Co lze čistit vysokotlakým čističem?Vysokotlaké čističe jsou mnohostrannými pomocníky okolo domu a se zvláštním příslušenstvím se čističe stávají skutečnými multitalenty: mytí automobilů, čištění chodníkových dlaždic a zahradního nábytků, otryskávání za mokra, čištění trubek a kanalizace, čištění teras a žaluzií, vymývání nádob na odpadky a sudů nebo vyčerpání rybníčku a mnoho dalších možnosti použití.

folder_openPřiřazené štítky